De ce tac Gordienco şi Tira?

Pe 1 octombrie, au început înregistrările pentru solicitanţii de Green Card (Cartea Verde). Procedura va continua până la 2 noiembrie, după care, printr-o extragere computerizată aleatorie, vor fi acordate 55 000 de astfel de vize. Green Card este un document de reşedinţă permanentă în SUA, care le oferă deţinătorilor dreptul la un trai permanent peste ocean, dreptul la muncă sau educaţie.

În timp util, pe 28 septembrie, Ambasada SUA în R. Moldova a difuzat un comunicat de presă, anunţând că singurul site oficial de pe care solicitanţii se pot informa şi de unde pot accesa formularele necesare este www.dvlottery.state.gov.

Simultan, Chişinăul a fost împânzit de panouri imense, de pe care vedete ale estradei autohtone anunţau că au şi decis să plece în SUA, aplicând pentru Green Card, dar, atenţie, accesând www.greencard.md. Nimic neobişnuit la prima vedere. Persoane mai puţin iniţiate (ulterior am constatat că de acestea sunt foarte multe în R. Moldova) au putut înţelege că, din momentul în care ţi se oferă aceeaşi posibilitate, adică acelaşi Green Card, de ce nu a-i fi şi tu ca Gordienco sau Tira? Ce mai contează mijloacele sau căile de obţinere a unei astfel de vize? Atunci când te conving Natalia Gordienco, Olia Tira sau Ionel Istrati, de ce nu ai încerca şi tu?

Aşa, însă, cum puţine lucruri în viaţa asta ţi se oferă pe gratis sau îţi cad pe masă din pod, am încercat şi noi să urmăm îndemnul celor care se declară gata să-şi încerce norocul la loteria Green Card. Pe siteul promovat de vedete aflăm că ““USAImmigration” este singura companie din R.Moldova care, de mai mulţi ani, s-a calificat să ajute imigranţii care călătoresc în SUA, în cadrul programului de imigrare Diversity Visa Lottery Program”. Tot aici se spune că sunt prestate “servicii de înregistrare a cererii de participare la programul Green Card, servicii de gestionare a procesului de imigrare în caz că aţi câştigat, precum şi servicii de adaptare pentru noii imigranţi în SUA”. Niciun cuvânt despre costuri. În schimb, la rubrica “contacte”, aflăm că reprezentanţa companiei USAImmigration Visa, Inc în Moldova se află pe str. Vlaicu Pârcalab 63, Skytower, etajul 8, of. 8A. Şi la rubrica respectivă nu găsimt niciun cuvânt despre costuri sau taxe, în schimb, mai puţin vizibil, se spune că “Reprezentanţa companiei USAImmigration Visa, Inc în R. Moldova nu desfăşoară activităţi financiare. Toate plăţile sunt efectuate numai prin transfer a numerarului în contul bancar”.

Telefonăm la numerele indicate pe greencard.md. Întrebăm despre costurile serviciilor. Ni se spune că, doar înregistrându-ne în calitate de participanţi la loterie, vom putea obţine această informaţie. “Nu durează decât 5 minute. Anchetele sunt foarte simple. Doar atunci când veţi ajunge la ultima etapă, veţi afla, din contract, condiţiile financiare”, ne-a spus reprezentanta greencard.md.

Într-adevăr, nu a durat mai mult de 5 minute până la “pasul trei”, care îţi dezvăluie miraculosul acord prealabil. Formulat în limba rusă de o companie care s-ar afla pe adresa 8131 Vineland Ave 154, Orlando FI32821 USA, acest acord obligă părţile să respecte obligaţiile asumate în cazul în care persoana devine câştigătoare a unui Gren Card în cadrul Loteriei Vizelor americane. Acum afli că vei fi obligat să achiţi pentru servicii câte 1399 USD pentru fiecare membru al familiei tale în termen de 60 de zile, calculate din momentul în care vei fi informat că eşti câştigător. Totodată, dacă nu vei semna acordul propus de USAImmigration, dar vei continua independent procedura de imigrare (care, oficial, este una ce nu implică niciun fel de taxe), vei fi obligat să achiţi companiei prejudiciul cauzat, dar şi “venitul ratat”, în sumă de 1399 USD pentru fiecare membru al familiei tale. Compania recomandă soluţionarea oricărui litigiu pe căi amiabile sau prin judecată, în cazul în care semnatarul nu va onora acordul încheiat. De la acest avertisment – o singură mişcare – tastaţi “confirmare” şi deţineţi “acte în regulă”.
De ce Gordienco sau Tira tac despre taxele impuse de iniţiatorii acestei afaceri?

Aşa cum reprezentantul greencard.md ne-a spus că ei activează având şi acordul Guvernului american, şi al Ambasadei SUA în R. Moldova, am contactat misiunea diplomatică americană, cu sediul la Chişinău, unde am aflat următoarele: “Guvernul SUA nu susţine nici o companie intermediară care facilitează înregistrarea pentru viză. Unele site-uri frauduloase se dau drept site-uri oficiale ale Guvernului SUA. Iar unele companii, care pretind că au legătură cu Guvernul SUA, solicită bani pentru “completarea” formularelor de participare în loteria Diversity Visa.

Noi încurajăm toţi participanţii la loteria Diversity Visa să completeze formularele ei înşişi prin pagina oficială www.dvlottery.state.gov. Îndeplinirea formularului este gratis”.

zp8497586rq
zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. galina

  e doar un mod de inselare naivilor. Vedete au primit bani, dar nu sunt sigura ca cunosc pentru ce, oricum nu raspund juridic. Felicitari autorului pentru expunere corecta problemei.

 2. Dan

  ca institutie media, nu as influenta cititorii mei prin nici un mod, mai ales cind merge vorba despre emigrari dintr-un stat deja nepopulat cum este Moldova…

 3. Amerikanul

  Cu un an in urma taxa era de 900/membru, dar vad ca si al ei creste INFLATIA. Is niste imbecili/mincinosi/potlogari care in afara de ceea ca iau banii nimica nu fac pentru a te ajuta cu ceva. La inceput iti citesc lectia “tinarului imigrant” in care iti descriu numai partile pozitive pina ce semnezi contractul…apoi stau si asteapta numai sa le transferi banii. Si cu asta so terminat totul… inainte de convorbire la ambasada iti spun ca “sa nu sufle o vorba despre FIRMA sau BANI”, tipa singu-singurel ai parcurs toata calea pina acum

 4. Nicolae

  Oamenii apeleaza la greencard.md, deoarece nu se pot inscrie direct pe site-ul oficial al loteriei vizelor. De ce? Pentru ca la incarcarea fotografiei personale pe site-ul respectiv arata mereu eroare sau ceva de genul acesta. De vreme ce nu toti utilizatorii computerelor sunt specialisti, iar cei din USA nu fac cumva mai simpla metoda de inscriere, oamenii apeleaza la intermediari. In pofida taxelor ulterioare pe care vor trebui sa le achite intermediarilor, oamenii sunt foarte multumiti ca s-au putut inscrie in concurs si, unii dintre ei chiar sa castige. Problema nu este in oameni, nu este in intermediari, ci in site-ul acela al americanilor care da batai de cap simplilor utilizatori.

 5. Adriana

  Sunt și eu indignată de publicitatea GreenCard, în care apar niște ”maimuțe”, care se pretind a fi VEDETE și care, fără niciun pic de demnitate personală și națională, îndeamnă conaționalii săi să aplice pentru acea Carte Verde, adică pentru emigrarea din Moldova. La prima vedere se pare că e o publicitate de 2 bănuți, dar nu e chiar așa: ”vedetele” (cum le place să se numească) cu siguranță iau bani buni pentru aceasta publicitate de escrocherie adevărată: DIN BANII cetățenilor induși în eroare.

 6. Radu

  daca am fost prins in strada si inscris la program, deja cad sub contract? cum ma dezic acum sau pur si simplu sa-i ignor?

 7. Nicolae

  In caz ca castigi, mergi la ei si le spui ca le dai numai 50 de dolari, cat ar costa in mod normal asemenea serviciu. Daca nu accepta sa-ti dea numarul castigator, pleci si gata. Va fi pierderea lor, nu a ta.