De ce Moldova nu-i ca America

Zece zile am privit Moldova din afară. Este diferit. Este mai trist, deşi, este ştiut, distanţa nu deformează realitatea. M-am aflat în SUA în cadrul Programului “Lumea Deschisă”. Împreună cu alţi trei jurnalişti de la diverse medii, am vizitat Carolina de Nord, cu care R. Moldova are o relaţie mai specială datorită Programului de Parteneriat pentru Pace, iniţiat acum zece ani între aceste două state. Am locuit într-o familie americană. De zece ani deja, soţii, gazdele mele ospitaliere,  sunt la pensie. Cei doi bătrânei sunt frumoşi şi plini de viaţă.

Nu-şi fac griji că, în luna ce vine, s-ar putea cumva să nu primească pensiile. Aşa ceva e imposibil la ei. Nu-i afectează problema transportului public, pentru că au fiecare câte un automobil. În casa lor lumina arde încontinuu. Ei habar nu au că există Union Fenosa, facturile căreia le-ar putea stoarce buzunarele. Nu trebuie să-şi bată capul cum să-şi ajute copiii, pentru că aceştia nu sunt plecaţi la munci peste hotare şi se descurcă bine în SUA. Preocupările lor principale sunt sănătatea, mai bine zis, cum să şi-o menţină, cum să contribuie la viaţa comunitară, să-şi organizeze o dată în an o călătorie în străinătate şi să asiste la meciurile de fotbal ale nepoţilor. O viaţă absolut străină batrânilor din Moldova.

În ultimii 6 ani, mulţi cunoscuţi de-ai mei au plecat în America, în ţara tuturor posibilităţilor, şi mulţi dintre ei nu au mai revenit acasă, în ţara unde totul este posibil. Unii dintre cei rămaşi acasă, ar fi dispuşi în orice moment să plece peste ocean, dacă ar avea posibilitate. De multe ori am fost întrebată dacă nu-mi doresc să plec şi răspunsul era negativ, întotdeauna, deşi nu prea ştiam de ce. Atunci nu cunoşteam America decât din filme şi nu vroiam să cred că este chiar atât de minunată. Acum, după ce am descoperit viaţa americană cu ochi proprii, cred că, posibil, nu voi ajunge să văd când Moldova va fi ca America. Nici acolo nu e totul perfect. Au şi americanii o groază de probleme: au şomeri, au bătrâni singuratici, au oameni fără case, au criminali, au corupţie, dar au pentru aceste probleme şi soluţii, care, de cele mai multe ori, funcţionează.

Tatiana Eţco 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. pricindel

    Am fost si eu prin SUA,Germania,Olanda.Cu cuvinte poti sa povestesti doua zile si nu mai transmiti la ce nivel traesc oamenii,TOTI nu numai cei care fac smecerii,da cei care muncesc in fiecare zi. Si cel mai simplu sa-ti ei catrafutele si sa-o sterpelesti din ripa a noastra,la bine undeva.Numai ca ce o sa fie cu tara Moldova,poate sunt naiv dar sper ca o sa scimbe si la noi cultura,educatia,stima a noastra fata de noi insusi,si la conducere o sa fie persoane demne,patrioti ai neamului!

  2. Simona

    SE VOR SCHIMBA MULTE SI REPEDE IN MOLDOVA PRICHINDELULE !DEPINDE DOAR DE CAT DE MULT VA DORITI VOI MOLDOVENII SA SE SCHIMBE LUCRURILE IN BINE .
    CRED CA STII ZICALA DIN POPOR :”DUMNEZEU ITI DA,DAR NU ITI BAGA IN TRAISTA.

    CAM ASA STAU LUCRURILE,PRICHINDELULE …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *