Plahotniuc nu va fi…

Imediat după alegeri, prin nu ştiu ce minune, toţi şi-au amintit de Plahotniuc şi de rolul său decisiv în formarea noii guvernări.

Spun că toţi şi-au amintit de Plahotniuc abia după alegeri, deoarece în timpul campaniei electorale, când tot ”trăncăneam” pe acest blog că Plahotniuc e adevăratul pericol pentru viitorul Moldovei, toţi mă acuzau că aş face jocurile nu ştiu cui, ori că m-aş lupta cu morile de vânt.

Milogeală naţională

Ei bine, iată că nu au trecut nici 72 de ore de la închiderea secţiilor de vot, că moldovenii au început să facă ce ştiu ei mai bine, adică să se milogească. Luând exemplu de la Preşedintele interimar, care s-a milogit la Plahotniuc de față cu întreaga ţară, rugându-l să întoarcă TVR-ul, unii moldovenii, de la vlădică la opincă, au început rugile la adresa mafiotului, vezi Doamne, poate i s-o face milă de ei şi nu va face coaliție cu comuniştii.

Ce nu ştiu aceşti moldoveni care nu prea cunosc ce e aia demnitate, şi care adresează rugăminți fierbinți către miliardarul îmbogățit pe vremea comuniştilor, e că toate această milogeală a lor face mai mult rău decât bine. Pentru că, rugile adresate unor indivizi de genul lui Plahotniuc nu-i ajută deloc. Nici pe ei, nici pe cei care mai au un pic demnitate.

Dacă şi-au dorit atât de mult ca să nu ne trezim astăzi cu pericolul de a reveni la Putere comuniştii, prin intermediul lui Plahotniuc, ar fi trebuit să acționeze până acum, şi s-o facă demn, nu prin îngenuncheri virtuale. Dar ce să le ceri oamenilor lipsiți de demnitate? Ei ştiu să fie ”skolizkie”, vorba lui Voronin…

De ce Plahotniuc nu va fi Prim-ministru

Bine, dar nu vreau să mă mai opresc la aceşti indivizi. Ei îşi merită soarta, iar dacă cred că milogindu-se la Plahotniuc vor obține ceva, atunci s-o facă în continuare. Le propun chiar să facă vreun flash mob în fața Nobil Club. Să se strângă câteva sute de milogi şi să bată vreo 500 de mătănii. Poate i s-o face lui Plahotniuc milă de ei şi le-o promite că nu se aliază cu Voronin.

Vreau totuşi să spun că Plahotniuc nu are nicio şansă să devină Prim-ministru. Spun asta pentru că eu încă mai cred că în această țară există oameni demni. Cred că există şi jurnalişti demni şi chiar şi politicieni care mai au un pic de bun simț în ei. Iar când spun că Plahotniuc nu are şanse să-şi îndeplinească visele, o facă gândindu-mă la aceşti oameni, care nu-i vor permite să-şi continue dezmățul în această țară.

Teoretic, Plahotniuc acum dispune de 57 de mandate, 15 ale PD şi 42 ale PCRM. Spun teoretic, deoarece atât în tabăra democraților cât şi în cea a comuniştilor, cred că există cel puțin 5-6 oameni care nu vor accepta niciodată să-i lase lui Plahotniuc puterea deplină în această țară. Nu vreau să le spun numele, deoarece aş crea o presiune inutilă pe umerii acestora, dar eu vă asigur că ei există.

Astăzi au apărut unele zvonuri, precum că Voronin şi Plahotniuc s-ar fi întâlnit la un restaurant pentru a negocia o viitoare coaliție. Aceste zvonuri nu au însă niciun fundament real, şi au apărut doar pentru a pune presiune pe PLDM. E clar că Plahotniuc joacă foarte dur, iar şantajul la care-l va supune pe Filat abia începe. Prin aşa-zisa întâlnire cu Voronin, Plahotniuc îi transmite lui Filat că el e gata de o alianță cu comuniştii şi că dacă liderul PLDM nu-i va da ce va vrea, atunci el poate să meargă cu PCRM.

Plahotniuc prin porta-vocile sale, Diacov şi Lupu, i-a dat de înțeles lui Filat că-l aşteaptă cu propuneri de coalizare. Cum liderul PLDM încă nu a făcut niciun pas în acest sens, Plahotniuc a decis să-i ia fața şi a şi aruncat în mass-media zvonul precum că el deja s-ar fi întâlnit cu Voronin. În aceste condiții, este important ca Filat să nu se grăbească. Să se sfătuiască mai întâi cu Bruxelles-ul şi cu ceilalți aliați ai Moldovei, care au ajutat Chişinăul în ultimul an. Să-l lase pe Plahotniuc să se dea în spectacol.

Sunt sigur că degrabă vor apărea toți mai mulți milogi care să se închine la Plahotniuc, alde Costică Tănase vor începea tirul împotriva liderului PLDM, precum că nu se grăbeşte cu negocierile, vocile lui Lupu şi Diacov vor deveni tot mai stridente şi pițigăiate. Iar toate acestea cu un singur scop, de a-l face pe Filat să cedeze şantajului.

Şi Plahotniuc, dar şi porta-vocile sale ştiu că în acest moment este aproape imposibil să facă o coaliție de guvernare cu PCRM. În primul rând pentru că partenerii externi nu vor saluta o astfel de inițiativă, iar granturile se vor opri brusc. La fel de brusc se va opri şi ”procesul de integrare europeană”, care abia de a început a se înfiripa. Şi în al doilea rând, pentru că societatea civilă va pune presiuni foarte mari şi va riposta vehement în cazul unei asemenea coaliții. Nu ştiu dacă e posibil un nou 7 aprilie, dar cu siguranță Europa şi America se va mai ”îmbogăți” cu câteva sute de mii de moldoveni.

Moldovenii au văzut, în anul guvernării AIE, că în Moldova se poate de trăit mai bine. S-au simțit mai liberi, au sesizat chiar şi unele mici reforme şi au văzut o deschidere totală a UE către noi. Ei bine, aceşti moldoveni nu vor permite niciodată ca Plahotniuc şi Voronin să se întoarcă la Putere. Şi indiferent că vor protesta prin mitinguri ori prin făcutul bagajelor, niciuna dintre soluții nu-i va conveni lui Plahotniuc. Oare cum ar fi să guverneze într-o țară populată doar de 30% din populație? Acele 30% care au votat cu PD şi PCRM.

www.alexcozer.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. HERMES

    100 DE SOARECI IN LEGISLATIV SI DOAR LEUL PLAHOTNIUC VA DECIDE SOARTA MOLDOVEI.IARASI RUSUL E IN FRUNTE LA TOATE,MOCANU I-A FACUT PR-ul SI PUBLICITATEA PENTRU A ATRAGE ATENTIA PUBLICULUI SI PRESEI LA CRIMELE COMUNISTILOR….
    BANII FAC NUNTA,NU MIRII!!!!!!!! PACE SI MALIGA MOLDOVA!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *