“Ingridientele” Mitropolitului

Povestea românească cu Păcală cu cârnaţii are o continuare în actualitatea moldovenească. Atunci când câinele i-a răpit cârnaţii de sub nas lui Păcală, acesta a rămas să se bucure necreştineşte în sufletul lui său ranciunos de faptul că bietul câine a plecat cu de fruptul, fără să aibă şi instrucţia de mâncat cârnaţi!

Instrucţia a rămas la Păcală şi aşa s-a chinuit bietul câine să se înfrupte animăleşte din bunătăţurile lui Păcală, ca un „câine-turbat” neştiutor de carte şi de reguli de masticaţie omenească.

Acuma s-a întâmplat şi la Chişinău, numai că nu cu cârnaţii, ci cu colţunaşii de post. Iar în povestea actuală nu mai sunt Păcală, câinele şi cârnaţii ci Mitropolitul, moldovenii şi colţunaşii.

Nu ştiu câte mii de ani au colţunaşii, dar reiese că milioane de moldoveni au mâncat colţunaşi de post timp de milioane de ani, fără să aibă instrucţie. Mâncau aşa, ca nişte nelegiuiţi, colţunaşi cu cartofi şi mărar, cu varză, cu ciuperci, tăvăliţi prin undelemn cu ceapă prăjită. Dar colţunaşii cu vişină, cu petale de trandafir, cu nuci şi dovleac, cu halva, cu măr, mmmmm! – cum oare bieţii de noi i-am mâncat ca nişte rătăciţi, fără să ştim că sunt de post  şi că trebuie să folosim doar „ingridiente” vegetale!

Dar, calvarul de înghiţeală necărturară a colţunaşilor a sfârşit pentru moldoveni. Mitropolitul Vladimir a binevoit să iscălească fiecare pachet de colţunaşi, pe care să confirme prin document de polietilenă că „colţunaşii sunt de post” şi trebuie serviţi cu „ingridientele” de post.

Acuma cetăţenii sărăciţi ai Moldovei au o uşurare dar şi o povară. După ce îşi înmormântează câte o rudă cu 1000 de lei taxa la Biserică, se retrag şi ei pe la case dorind să se îndulcească. Nevestele de la ţară ar mai scutura sacul din pod şi ar mai întinde o turtă de colţunaşi cu varză, dar colţunaşii de casă n-au document, nu-i iscălitura, nu se ştie dacă-s de post! Oamenii s-ar duce să cumpere „colţunaşi iscăliţi de Vladâca”, da de unde bani?

S-ar putea că Valeriu Pasat să mai vândă un Mig şi să tipărească un lot de iscălituri mitropolitane pentru pachetele cu sare. Ca fiecare creştin să aibă în casă un produs de post – certificat şi omologat, semnat şi binecuvântat. Care nu-şi poate cumpăra colţunaşi, să fie bun să îşi ia un pachet de sare. Tot de pe la Păcală se pare că se trage expresia „ca câinelui a linge sare”. Cui i-i foame, ai lins niţică sare de post – şi înainte. Sarea se poate presăra şi pe o frunză de leurdă – dacă la intrare în pădure se va pune o inscripţie de genul: „Leurdă – ingridient de post”. Sarea se poate mânca şi cu urzici.

Recent, la Mitropolie a venit o cerere. Un lanţ de supermarketuri din Chişinău roagă mitropolitul să „iscălească” borcanele cu caviar. S-au produs deja şi etichete pe care scrie „Icre roşii. Ingridient de peşte – obligatoriu de Florii pentru creştinii Mitropoliei Moldovei. Se serveşte cu lingura cea mare. Se cumpără cu borcanul”.

După aceasta, la Mitropolie au fost remise alte scrisori: ce-i de făcut dacă colţunaşii iscăliţi de Mitropolia ortodoxă ajung în mâinile, sau şi mai rău, în gura unui catolic? Dar dacă e musulman? Dar dacă e comunist ateu? Dar dacă… e homosexual? Dar dacă e şi comunist şi ateu şi gay? Lumea aşteaptă noi şi noi instrucţii despre mâncatul colţunaşilor în Moldova.

Fabricia CIORAPLUNG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Victor Gotisan

  Geniallllll…
  De mult nu am mai ris cu asa pofta…
  Pai inseamna, ca noi necarturarii si necivilizatii si ne-crestinii si mult-prea-pacatosii, nici nu stiam pina acuma in ce bezdna sufleteasca traim 🙂 ca nu am avut produsele semnate de “Vladika”. Insteresant le-a semnat IPS-ul cu aceeasi maina cu care incaseaza banii (in $ si €) care ii ia de la cei care se hirotonesc… Ca daca e asa, atunci e strigator la ceriu’ … Nu e permis sa iei bani cu aceeas maina cu care faci aluatul pentru coltunasi, ca doar si asta e paine.

  Numai la noi in Moldova se intimpla asa timpenii. Apropo, in acest sens mai este si apa minerala imbuteliata la Curchi, care zice-se ca detine puteri supra-naturale si te lecuieste pe loc de toate boalili’ 🙂

  Degraba, va iesi si paine coapta de Arhanghelul Mihail si semnata de Sfintul Petru, sau Inghetata din lastele vacilor care pasc in rai si care sunt mulse de Maria Magdalena & Co.

  Dam, Maldova, BOM si patria ninunatiilor’

 2. Victor Gotisan

  Si inca ceva…
  Oameni buni cumparind acest produs vinezi doi iepuri dintr-o singura impuscatura:
  1. Iti potolesti foamea si
  2. Te alegi cu un avtograf “dea-lu’ Vladika” 😀

 3. Mos Gheorghe

  Măi, măi!!! Da strşnicii deocheate mai poţi auzi pe la noi!!! Diagnoza de “moldovan” rămâne în vigoare. Ne ştiu deja mulţi de cei mai indulgenţi (“dar nu de şi cei mai proşti”- ce suntem, deacum şi cu Dumnezeu facem farse). Se pare că biserica se bucură de încredere la noi. Încredere în ce???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *