Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   Jurnaliștii de investigație reclamă lipsa…

Jurnaliștii de investigație reclamă lipsa de transparență în domeniul achizițiilor desfășurate de întreprinderile cu capital de stat

Jurnaliștii de investigație au discutat provocările în documentarea articolelor despre achizițiile publice în cadrul unui eveniment, organizat de Asociația Media-Guard, la care au participat și reprezentanții instituțiilor responsabile. Lipsa informațiilor despre achizițiile efectuate de către întreprinderile de stat a fost printre principalele subiecte discutate.

Jurnaliștii spun că achizițiile efectuate de întreprinderile cu capital de stat nu sunt transparente, or aceste entități nucontractează bunuri, servicii sau lucrări prin intermediul sistemului de achiziții publice. Despre asta ZdG a scris în investigația „Licitații (ne)transparente la întreprinderile statului. Sau cum firma șefei Corpului de control al prim-ministrei a ajuns să monteze panouri fotovoltaice la Combinatul de Vinuri Cricova, deținut de stat”, în care a arătat că „Neomatrix” SRL, o companie cunoscută pentru activitatea sa în domeniul tehnicii de calcul, afiliată Vioreliei Lazăr, care până în luna octombrie 2022 a condus Corpul de control al prim-ministrei, a livrat și a montat în primăvara anului trecut panouri fotovoltaice la Combinatul de Vinuri Cricova, societate pe acțiuni deținută de stat.

„Întreprinderile de stat și municipale nu fac achiziții conform Legii 131 privind achizițiile publice. Din această cauză, informația despre achizițiile pe care le fac nu o veți găsi niciodată pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Nu puteți să o găsiți acolo, pentru că nu aveți cum să o găsiți”, a subliniat Natalia Postolache de la Agenția Achiziții Publice.

Sergiu Căinăreanu, șeful Direcției Achiziții Publice de la Ministerul Finanțelor, a precizat că acest lucru se întâmplă, pentru că, potrivit legii, entitățile care au activitate comercială nu sunt calificate drept autorități contractante, respectiv, nu se supun Legii privind achizițiile publice.

„În situația unei Societăți pe Acțiuni care practică o activitate comercială, chiar dacă statul este acționar majoritar, nu poți impune aplicarea Legii privind achizițiile publice. Legea privind achizițiile publice este una dintre cele mai scumpe legi. Statul cheltuie anual milioane de lei pentru a întreține toate instituțiile care se ocupă de organizarea achizițiilor publice, pentru că e mai bine să cheltuie banii ăștia, decât să avem corupție, ineficiență. Statul își asumă. O companie nu poate fi obligată să cheltuie așa bani. Transparența trebuie asigurată prin regulamentele interne ale consiliului de administrare, prin reguli ale managementului eficient”, consideră Sergiu Căinăreanu.

De altă părere este deputatul Victor Spînu, membru al Comisiei de control al finanțelor publice din Parlament. Potrivit lui, transparența în achizițiile efectuate de întreprinderile cu capital majoritar de stat ar putea preveni cazurile de conflicte de interese și cheltuirea ineficientă a banului public.

„În loc să pasăm vina de la o instituție la alta, ar trebui ca Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei sau Agenția de Achiziții Publice să comunice despre această lacună în legislație și să ne spună ce trebuie de făcut ca ea să fie înlăturată. Cu referire la licitația de la Combinatul Cricova, este evident că acest caz are multe probleme. Este vorba despre o persoană care, în momentul în care a avut o funcție înaltă în stat, a avut acces la anumite informații, pentru că făcea parte din Consiliul de Administrare al acestei Societăți pe Acțiuni și, respectiv, probabil ea a știut despre faptul că întreprinderea vrea să facă acea achiziție. Faptul că firma la care este conectată s-a reformatat peste noapte, este dubios. Trebuie să căutăm soluții ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Dacă este de vină legea, ea trebuie schimbată. Transparența ajută anume în prevenirea unor asemenea cazuri”, a punctat parlamentarul.

Acest material este produs în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de monitorizare a achizițiilor publice pentru jurnaliști și activiști”, desfășurat de Asociația Obștească „Media-Guard”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.