Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   VIDEO/ Papucul soldatului rus și…

VIDEO Papucul soldatului rus și suveranitatea R. Moldova | EDITORIAL

Luna iunie este plină de date emblematice pentru locuitorii R. Moldova: la 12–13 iunie am marcat ziua primului mare val al deportărilor sovietice din 1941, apoi la 20 iunie – Ziua Mondială a Refugiaților, care ne-a amintit de sutele de mii de ucraineni ce au fugit spre noi din calea cotropitorilor ruși în 2022, dar și de refugiații din regiunea transnistreană, care s-au dislocat pe malul drept în 1992, fără să fi fost repuși în drepturi până azi. A urmat ziua de 23 iunie, înscrisă în calendarul național ca Ziua Suveranității, adoptată în 1990, iar la 28 iunie, marcăm ziua ocupării Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică în 1940, o creatură a Moscovei.

E un amalgam de zile încărcate de poveri istorice, care, vrei nu vrei, au menținut societatea într-o dezbatere aprinsă despre lecțiile trecutului, despre manipulările continue și despre adevărul care încă nu e aranjat la locul său. 

Cea mai vizibilă din șirul acestor aniversări grele a fost Ziua Suveranității. În centrul capitalei au avut loc două evenimente: un miting organizat de Igor Dodon, cu participarea Irinei Vlah, a lui Vasile Tarlev și a Dianei Caraman, urmat, seara, de un Marș al Suveranității, organizat de Președinția Republicii Moldova. 

Cei patru politicieni din opoziție tocmai s-au întors recent din Rusia, unde, zic ei, au reprezentat Republica Moldova la un for rusesc de la Sankt Petersburg. S-au întâlnit cu diverse persoane politice, au discutat cum să schimbe viața în Moldova, fără să fi fost mandatați de vreo structură oficială. La același forum a fost și Vladimir Putin, liderul rus și inițiatorul războaielor rusești din ultimul sfert de veac. Putin nu s-a afișat cu Dodon, Vlah, Greceanîi sau Tarlev, dar a spus de pe scena forumului niște lucruri care îi afectează și pe ei: „Tам где ступает нога русского солдата – то наше”, adică „acolo unde calcă picior de soldat rus –  acela e teritoriu rusesc”. 

Întorși de la forumul de la Petersburg, liderii politici pro-ruși s-au adunat imediat în fața Parlamentului Republicii Moldova (și a președinției), au adunat niște oameni și au strigat că suveranitatea Moldovei este în pericol: din cauza Uniunii Europene, a cooperării Republicii Moldova cu instituțiile europene etc. Oamenii (nu tocmai mulți) adunați de Partidul Socialiștilor și de către ceilalți lideri cu agendă la Kremlin au scandat și ei în susținerea acestor idei, deși atunci când erau întrebați de mulțimea de reporteri de ce au venit și ce fac, majoritatea au zis că nu știu, că au venit să se plimbe sau chiar că li s-au promis bani pentru participare. 

Ceea ce nu au auzit oamenii lui Dodon, dar ar fi trebuit să audă chiar din gura lui – sunt argumentele, care explică realmente de ce suveranitatea R. Moldova e în pericol. De fapt, nici suveranitatea, nici independența Republicii Moldova, nu au fost niciodată deplin confirmate, pentru că papucul soldatului rusesc a fost prezent aici tot timpul, chiar dacă Rusia și-a luat nenumărate angajamente internaționale să își retragă armata, militarii și echipamentele din Moldova. 

Deci, care sunt riscurile pentru suveranitatea acestui stat? Prezența unei armate străine în Moldova, care staționează ilegal în regiunea transnistreană de peste 30 de ani. Iar singura armată străină care staționează acum și timp de 3 decenii aici e armata rusă. Nu, nu avem o armată NATO în acest stat, avem doar o armată rusă.

De ce e periculos soldatul rus? Din toate considerentele. Soldatul rus modern, o victimă a regimului său, știe să facă doar victime oriunde ajunge. Soldatul rus este deseori un pușcăriaș rus trimis în Ucraina să omoare, după care revine, își omoară soția sau rudele ori prietenii și ajunge iar la pușcărie, de unde ajunge iar la război. Soldatul rus pleacă la război ca să omoare, să fure, să se îmbogățească. Soldatul rus nu are remușcări dacă bombardează școli, grădinițe, spitale sau maternități. Soldatul rus nu pune niciun preț pe viața umană, nici pe a ucrainenilor, nici pe a moldovenilor, românilor, nici pe a rușilor, nici măcar pe propria sa viață sau a apropiaților săi. Dacă comandantul suprem al acestor soldați le spune că acolo unde a călcat papucul lor – pământul cela le aparține, e o afirmație geopolitică foarte periculoasă. 

Ziceam că papucul rusesc nu s-a retras niciodată din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Zilele trecute, banca tiraspoleană a emis o monedă jubiliară, dedicată mareșalului rus Jukov. Da, în regiune sunt probleme cu salariile, energia, tuberculoza, locurile de muncă, dar ei continuă să sărbătorească simbolurile armatei ruse. 

Dar cum a ajuns papucul soldatului rus în Moldova? La 28 iunie 1940, o parte a României și a Bucovinei de Nord au fost tăiate de pe hartă și ocupate de Uniunea Sovietică. Imediat, Moscova a trimis la Chișinău militari, care au creat structuri securiste, kgb-iste, unități militare și structuri de control forțat asupra populației băștinașe. 

Soldații ruși au fost implicați în epurarea etnică, interzicerea limbii române, interzicerea numelor românești, a învățământului în limba română, a bisericilor românești, a identității și culturii. A urmat impunerea limbii ruse, deportarea înaintașilor, a liderilor intelectuali, a primarilor, profesorilor școlari, a preoților, a elitelor. A fost dezvoltat pe larg cultul trădării, al turnătoriei, al învrăjbirii, al pedepselor fără judecată, al psihiatriei politice. A urmat înfometarea forțată și nimicirea oricărei inițiative de liberă exprimare. Structurile militare și politice controlate de Moscova au controlat totul aici până la destrămarea URSS.

Din păcate, papucul rusesc încă nu a plecat, suveranitatea nu a intrat deplin în funcție. De aceea,  partidele susținute de Rusia vor să se mențină în Parlament, căci nici de acolo nu au plecat niciodată. Da, niciuna din legislaturile Parlamentului Republicii independente și suverane Moldova nu a fost pe deplin curată de politicieni cu angajamente față de Kremlin. Atunci când Parlamentul R.M. nu va mai avea elemente aservite Moscovei, când armata rusă va fi retrasă, când proiectele de influență ale Moscovei vor fi eliminate, inclusiv din regiunea transnistreană – atunci Moldova va fi independentă și suverană.