Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Un partid pro-rus interzis,…

EDITORIAL Un partid pro-rus interzis, altul se naște. Cum le oprim?

Zilele trecute, partidul „Șor” al unui politician și om de afaceri condamnat penal, a fost scos în afara legii de către Curtea Constituțională. Ar trebui oare Curtea Constituțională să se ocupe de interzicerea partidelor de opoziție?

Ilan Șor are 36 de ani, dar a reușit deja o carieră politică, de afaceri și penală impresionantă. S-a născut în Israel, în familia lui Miron Șor, care a emigrat din Moldova sovietică și a revenit la Chișinău la începutul anilor 90, imediat după căderea imperiului sovietic. A venit să facă afaceri în apele tulburi ale destrămării imperiului, iar calea sa în business a fost împânzită de relații cu politicieni de la Moscova și de la Chișinău. 

Pe când avea 18 ani, Ilan Șor a rămas fără tată, dar a primit moștenire afacerile, relațiile și lecțiile legăturilor strânse cu politica. În 2011, pe când avea 25 de ani, Ilan Șor s-a căsătorit cu Jasmin, o cântăreață din Rusia. Nunta a avut loc la Chișinău, la Palatul Republicii, o clădire a Guvernului în care aveau loc congrese, conferințe internaționale și alte manifestări oficiale. Toți mastodonții lumii politice moldovenești și importanți parteneri de la Moscova au fost prezenți la acea nuntă.

Ilan Șor se simțea ca acasă nu doar la Palatul Republicii, ci și în alte clădiri ale statului R. Moldova. Preluase de ceva timp controlul asupra sindicatelor moldovenești, cu tot cu sedii, imobile și alte active. La scurt timp după acea nuntă, presa a publicat mai multe investigații despre modul în care Șor controla chiar Ambasada Moldovei de la Moscova. Mașinile sale de lux purtau numere diplomatice moldovenești, iar vestitul restaurant „Moldova” care  activa de mulți ani într-o încăpere ce aparținea ambasadei moldovenești de la Moscova, a fost dat în chirie unei firme ce aparținea lui Șor. 

În anul 2013, Centrul Național Anticorupție (CNA) de la Chișinău pornise și o investigație cu privire la modul fraudulos prin care acest om de afaceri a obținut numere diplomatice pentru mașinile sale de lux. Dar era cea mai mică fraudă comisă de el. În acele zile se punea la cale ceea ce avea să devină vestitul caz de spălare a unui miliard de dolari prin băncile moldovenești. 

În 2014, în fruntea Băncii de Economii, cea mai mare bancă moldovenească cu capital de stat, ajunge Ilan Șor, el neavând nici experiență de activitate bancară și nici studii financiare. CV-ul lui arăta studii în domeniul dreptului economic la două dintre cele mai slabe universități din Moldova. Apoi a dispărut miliardul. 

În paralel, se privatiza Aeroportul Chișinău, proces la care participa Ilan Șor, iar magazinele sale de Duty Free se extinseseră la toate punctele de intrare și ieșire din Republica Moldova. Ne întrebăm dacă putea oare un singur om, la doar 26 de ani, cu studii atât de precare, fără niciun fel de experiențe și merite, să reușească să preia controlul asupra celor mai importante instituții din stat? 

Răspunsul este nu, Ilan Șor nu a acționat niciodată singur. Fără clanurile mafiotice ruso-moldovenești, imperiul acestuia nu ar fi existat. Furtul miliardului s-a produs după ce pachetul de acțiuni al Băncii de Economii a ajuns în controlul unor structuri rusești. Aeroportul Chișinău a fost privatizat fraudulos cu ajutorul unei structuri rusești. 

Politicienii moldoveni care cooperau cu Șor vizitau deseori cancelariile rusești. Soția lui Șor, cântăreața Jasmin, este în relații apropiate cu multe vedete din lista de favoriți ai lui Putin, iar de ziua liderului rus i-a adresat acestuia felicitări.

În 2015, Ilan Șor avea deja probleme penale serioase, se afla în arest la domiciliu. Astfel, el a decis să-și lanseze cariera politică, candidând întâi pentru postul de primar în orașul Orhei. De la postul de primar al orașului Orhei, omul afacerilor obscure ruso-moldovenești a ajuns deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Narațiunea lui Șor e că Europa și America sunt cea mai mare problemă a Moldovei, că integrarea europeană ar trebui stopată, iar războiul rusesc în Ucraina nu e o problemă. 

Singura cale prin care Republica Moldova se poate debarasa de grupurile mafiote moldo-rusești e să insiste cu reformele în justiție, cu pedepsirea politicienilor corupți, chiar dacă va fi inimaginabil de greu. Orice pas înapoi înseamnă revenirea în zona de influență a Rusiei, fapt ce constituie un risc nu doar pentru Moldova.

Iar exemplul cel mai bun sunt statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania, trei state post-sovietice care s-au rupt de influența rusească, au aderat la UE și NATO și sunt autonome și libere în prezent. Nu perfecte, libere.