Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Test ratat la 1 septembrie

Test ratat la 1 septembrie

Nu, nu este vorba despre scandaloasele teste, pe care pedagogii nevaccinați împotriva COVID-19 ar putea fi obligați să le facă odată la fiecare două săptămâni. Nu este vorba nici de testele la anticorpi, despre prezența cărora e prea devreme să vorbim în cazul R. Moldova care, de la o zi la alta, e tot mai împovărată de noi cazuri de infectare cu coronavirus, iar OMS prognozează o creștere rapidă, până la 3000 de cazuri zilnice, în perioada imediat următoare. La 1 septembrie, R. Moldova a avut de trecut un test dificil legat de începutul unui nou an de studii. După anul pandemic care a trecut, în care copiii, profesorii și părinții au avut de suportat, în egală măsură, stresuri și condiții mai dificile de instruire, vine un nou an în care lipsește certitudinea că situația va fi alta.

Dimineața de miercuri, 1 septembrie. Chișinăul este blocat în ambuteiajele din care răsar, unde și unde, buchetele de flori din mâinile elevilor sau ale părinților lor. Când stai într-un ambuteiaj, timpul trece altfel, iar drumul spre școală pare nesfârșit. Înțelegi că ceea ce ar fi trebuit să întreprindă prioritar autoritățile municipale, înainte de 1 septembrie, era să asigure orașul cu suficiente unități de transport. Nu poți începe un an de studii, în pandemie, cu prezența fizică a elevilor în clase, neavând garantate posibilități sigure de deplasare. Da, s-a anunțat că sunt reluate rutele de troleibuz destinate exclusiv elevilor, dar pe 1 septembrie acestea întârziau să ajungă chiar și în cele mai aglomerate zone ale capitalei. Este adevărat, au fost contramandate sărbătorile de început de an școlar, dar condițiile de deplasare în transportul public sunt mult mai nocive decât cele câteva minute de sărbătoare din curțile școlilor și liceelor.

Pe la ora 10.00, tot la 1 septembrie, orașul arăta extrem de tânăr și degajat. Elevii ieșiseră de la orele „de probă” și invadaseră străzile, adunându-se prin localuri și pe la terase, pentru a-și împărtăși impresiile din vacanță. În localuri nimeni nu le cerea certificate de vaccinare sau teste efectuate cu cel mult 48 de ore înainte de intrare, așa cum li se vor cere profesorilor care vor veni la ore nevaccinați.

La fel ca și în alți ani, 1 septembrie s-a produs cu presiuni și intimidări pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, acolo unde se înregistrează date îngrijorătoare, privind răspândirea și decesele cauzate de noul coronavirus. Pe lângă faptul că școlile în care acești copii își fac studiile rămân în sedii problematice, tradițional, aici a fost interzisă intonarea Imnului R. Moldova și arborarea drapelului de stat. Și în acest an, Promo-LEX constată că cele opt instituții de învățământ nu au sedii adecvate procesului educațional, iar elevii claselor mari sunt intimidați periodic cu înrolarea în așa-numita armată a rmn. Acolo elevii continuă să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge în clase. Și în acest an, autoritățile R. Moldova nu au reușit să le asigure, cel puțin, o iluzie de sărbătoare copiilor care, locuind într-o zonă plină de riscuri, nu renunță la vise.

Singura notă aparent optimistă în aceste condiții sunt scuzele publice aduse cadrelor didactice de către prim-ministra Natalia Gavrilița care, în ajun, în cadrul unei emisiuni TV, declarase că profesorii care nu vor să se vaccineze „să-și caute altă ocupație”. Regretul, sperăm sincer, declarat public de un înalt demnitar îți conferă speranța că greșelile taxate pot fi corectate.

În următoarea săptămână, vom cunoaște statisticile adevărate ale zilei de 1 septembrie. Atunci vom afla exact cum au susținut testul de început de an școlar sistemele Educațional și cel al Sănătății din R. Moldova.