Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Pentru că ești premier

Pentru că ești premier

Ce faci când ești prim-ministru, iar unul dintre copiii tăi vrea să celebreze faptul că s-a căsătorit, deși nunțile sunt interzise în plină pandemie chiar prin semnătura ta de premier?

Sigur. Un premier este mai întâi de toate un om. El tot are emoții, trăiri, planuri, gânduri. Familia sa – la fel. Ei toți așteptau să organizeze o nuntă ca-n povești pentru copilul lor. Așa e la moldoveni. La fel și părinții persoanei cu care copilul tău se căsătorește.

Sigur. Ca aproape orice om, uneori ești tentat să acționezi la limita legii. Când ești premier, acolo sus, cu pază, consilieri și tot felul de lachei care-ți cântă-n strună, poate tentația de a acționa la limita legii sau de a o încălca e și mai mare. Că dă, mă rog, te gândești că poate nimeni nu va afla…, la fel cum nu s-au aflat multe alte lucruri.

Sigur. În astfel de cazuri, presiunea din partea familiei poate fi mare. Tu înțelegi că ei au pregătit acest eveniment de mult timp, poate chiar înainte ca tu să fii premier. Tot cu mult timp înainte mirii și-au luat concedii de la locurile lor de muncă din Marea Britanie. La fel au făcut și prietenii lor de acolo, invitați la eveniment.

În aceste cazuri, tentația de a acționa din instinct e mare. Pare de înțeles, pe alocuri.

Dar nu. Tu ești premier. Tu ești un exemplu pentru toți. Tu ești păstorul unei turme, omul de a cărui conduită se ghidează sute de mii de oameni. Și decizi așa. Dacă totuși familia ta vrea să celebreze căsătoria copilului, tu poți accepta și face asta, dar vei deveni un adevărat exemplu pentru poporul tău.

Nu, tu nici nu te gândești să trișezi. Mizezi pe transparență totală. Organizezi în aer liber o mică ceremonie în care chemi, într-adevăr, doar câteva rude apropiate: unchi, mătuși, frați, surori. Vreo 30-40 de persoane care să felicite proaspăta familie.

Dar asta nu e destul. Pentru transparență maximă, anunți și presa. Nu chemi în niciun caz pază de stat, care să interzică accesul jurnaliștilor la eveniment, iar ei să fie nevoiți să filmeze pe ascuns. Le dai voie să vină și să urmărească petrecerea ta îndeaproape. Să te vadă cum vii cu mască, fără pază, fericit și liniștit.

Pentru că ești exemplu și ești un premier transparent, rogi, iar dacă trebuie, insiști ca toți cei care vin la eveniment să poarte mască de protecție și să păstreze distanța socială. Chiar dacă evenimentul e în aer liber. Atitudinea și exemplul tău contează. Evenimentul durează câteva ore. Presa filmează și la popor ajunge informația că nunțile în plină pandemie pot fi organizate și altfel.

În consecință, tu nu ești nevoit să stai toată noaptea de vineri supărat că presa a aflat (cu multe zile mai devreme) despre petrecerea pe care o organizezi. În consecință, tu nu te ascunzi 5 zile de presă pentru că nu știi cum să argumentezi gestul tău. Și nici măcar nu te gândești să-ți dai demisia. Nu, pentru că ai fost un premier care a încercat să fie un exemplu pentru poporul său.

Dar dacă ai ceva de ascuns, nu vrei să fii transparent, te temi de adevăr, acționezi, din păcate, fix așa cum a acționat premierul R.Moldova, Ion Chicu.

Acum, poate acel eveniment nu a fost nuntă. Poate a fost o petrecere simplă cu puțină lume. Poate s-au respectat toate măsurile de protecție anti-COVID. Dar dacă nu ai fost transparent, atunci nu cere și nu spera ca lumea să te creadă.

Noapte bună, Moldova.