Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Moş Crăciun interceptat

Moş Crăciun interceptat

Pe parcursul ultimelor decenii circulă diverse dezvăluiri despre cum state considerate libere sau mai puţin libere, aproape în egală măsură, se dedică voyeurismului în relaţia cu cetăţenii proprii. În scandalurile provocate de dezvăluirile lui Wikileaks şi Edward Snowden, unele detalii picante încă nu au fost tratate cu suficientă atenţie. Bunăoară, cunoaştem cu toţii că şefi de state “prieteni”, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, dar şi multe companii europene, au fost monitorizaţi în cadrul acţiunilor de combatere a terorismului. S-a discutat mai puţin despre faptul că şi alte personalităţi notorii, dar şi din afara politicii, au primit acelaşi ”tratament”. Potrivit unor informaţii exclusive, recepţionate confidenţial, printre acestea ar fi şi Moş Crăciun.

E clar de ce şi el a devenit ţinta unor suspiciuni generalizate: călătoreşte permanent din ţară în ţară, fără paşaport şi fără vize. Bagajul său conţine o largă varietate de mărfuri, provenienţa cărora nu este exact stabilită şi, deci, nu putem fi siguri că ele corespund standardelor europene şi ruse de calitate, ecologie şi de securitate a consumatorului. De asemenea, Moş Crăciun întreţine o corespondenţă enormă, ocolind metodele de comunicare obişnuite astăzi, adică telefonul sau e-mailul. Aşa precum în multe state consumatorul care achită în numerar în loc de cartelă de credit, Moş Crăciun se face suspicios atunci când insistă asupra unor scrisori tradiţionale, ceea ce complică monitorizarea sistematică şi eficientă din partea autorităţilor abilitate.

Cu toate acestea, au fost, totuşi, interceptate câteva cereri, una dintre care, o reproducem aici în formă prescurtată. Acestea vin de la preşedintele Asociaţiei pentru Ocrotirea Politicianului Corupt şi Habitatului său, organizaţie internaţională care luptă pentru drepturile acestei specii persecutate şi discriminate de presa de investigaţie pentru orientarea lor etică.

”Dragă Moş Crăciun,

Mai întâi de toate, îţi mulţumim pentru sprijinul acordat în trecut. Deja mai mult de o sută de ani condiţiile noastre de trai s-au îmbunătăţit considerabil. Am obţinut mereu impozite mai mari şi mai multe, războaiele şi inamicii externi ne-au permis să sporim controlul totalitar asupra propriei populaţii. Manualul care ni l-ai dăruit cu mulţi ani în urmă e chiar super: cum să sprijinim terorismul şi să creăm conflicte internaţionale, ca apoi populaţia înfricoşată să ne încredinţeze protecţia sa, fiind gata să renunţe la toate drepturile civile.

Pentru anul viitor, hai să ne ajuţi mai mult în relaţiile cu presa. Există încă prea multe ziare şi, cel mai rău, bloguri, care încă nu se supun controlului nostru. Fă ca populaţia să accepte mai multă cenzură, să închidem mai multe ziare şi posturi de televiziune, fă ca şi copiii de la şcoală să înveţe că libertatea presei este cel mai mare pericol pentru performanţa noastră stabilă, să se intereseze mai mult de sport, cluburi de fitness, discoteci şi modă, decât de ceea ce uneltim noi. Fă ca, în rândurile populaţiei, să apară mereu noi conflicte, conflicte în care noi putem acţiona ca mediatori monopolişti şi ”dezinteresaţi”: conflicte între diferite etnii, vorbitori de diverse limbi, adepţi ai diferitor partide, angajaţi împotriva angajatorilor, bărbaţi împotriva femeilor, să fie discordie între vecini şi colegi de serviciu, să domnească invidia şi neîncrederea între oamenii.

Da, ştim că nu ne-am comportat cum trebuie. Am fi putut fura mai mult, am fi putut hărţui mai mult cetăţenii, am fi putut închide în sistemul penitenciar mai multe persoane nevinovate, am fi putut promova mai eficient binele cumetrismului. Dar, îţi promitem, pe cuvânt de onoare, anul aceste ne vom strădui, să realizăm tot ce ne-a scăpat până acum, deşi ne e cu putinţă”.