Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Guvernul obscur și ”nobil”

Guvernul obscur și ”nobil”

Chiar și cei mai ageri deputați ar fi trebuit să citească o pagină de program guvernamental în 3 minute, asta însemnând ca timp de 3 ore de citire să nu facă pauze, să nu se întrerupă nici măcar pentru a verifica unele informații în Constituție sau în Acordul de Asociere Moldova-UE

Ieri la Chişinău a fost votat un nou Guvern, care a înregistrat în doar câteva ore mai multe recorduri şi performanţe.

Prima performanţă a fost viteza. Deşi, conform legislaţiei, candidaturile miniștrilor şi programul noului Guvern ar fi trebuit să fie prezentate comisiilor şi fracţiunilor parlamentare, unde să fie supuse dezbaterilor, aceşti paşi au fost omişi. Şedinţa parlamentară pentru votarea noului Guvern a fost anunţată la doar 3 ore din momentul prezentării de către Pavel Filip a cabinetului său.

Societatea civilă s-a arătat nemulţumită de faptul că programul de guvernare nu a fost discutat public. Mai mult decât atât, experţii au considerat că deputaţii, oricât de bine intenţionaţi ar fi fost, nu ar fi reuşit fizic să citească cele 55 de pagini ale programului noului Guvern. Chiar şi cei mai ageri deputaţi ar fi trebuit să citească o pagină de program guvernamental în 3 minute, asta însemnând ca timp de 3 ore de citire să nu facă pauze, să nu se întrerupă nici măcar pentru a verifica unele informaţii în Constituţie sau în Acordul de Asociere Moldova-UE. În fond, deputaţii bine intenţionaţi, citind programul Guvernului Filip în doar 3 ore, nu ar fi reuşit măcar să meargă la wc, nemaivorbind de a bea un ceai îndulcit sau o cafea amară pentru amplificarea lucidităţii.

La ora 16.00 Parlamentul s-a întrunit în şedinţă. Concomitent, Parlamentul a fost înconjurat de protestatari nemulţumiţi de secretomania şi procedurile obscure de numire a componenţei Guvernului.

Noul premier desemnat, Pavel Filip, a citit destul de greu declaraţia sa de pe nişte foi scrise din timp (oare când a reuşit să le scrie?). Pe lângă toate, a fost constant întrerupt de către membrii fracţiunii socialiştilor, care au ieşit în faţa tribunei principale cu vuvuzele şi pancarte despre alegeri anticipate, apoi – de săriturile unui grup de deputaţi în frunte cu cei doi Constantini – Botnari şi Ţuţu, care au rupt pancartele socialiştilor.

Pavel Filip nu şi-a mai citit ”predica” până la final, deoarece l-a întrerupt deja Marian Lupu. Acesta a declarat că nu mai e nevoie de sesiunea de întrebări şi răspunsuri, de discuţii şi dezbateri privind integritatea membrilor Guvernului, dar şi de consistenţa programului noului cabinet. Lupu a propus să se treacă imediat la votarea noului Guvern. Colegul său de partid, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a pus imediat chestiunea la vot.

În doar jumătate de oră, toată procedura a fost finalizată, noul cabinet de miniştri a fost votat şi sesiunea parlamentară a fost încheiată.

Societatea civilă a răbufnit cu o nouă nedumerire: la consultări Pavel Filip declarase că membrii noului Guvern vor semna o declaraţie de integritate, care va stabili atât puritatea şi incoruptibilitatea lor de până la învestire, cât şi transparenţa lor de după. Noii guvernanţi au promis că aceste declaraţii de integritate vor fi semnate în prezenţa societăţii civile, dar această promisiune nu a fost respectată. Noul Guvern a picat primul test de integritate, fiind votat de o componenţă parlamentară asupra căreia planează cele mai grave suspiciuni de coruptibilitate care au fost aduse vreodată unui grup parlamentar: traseism masiv, cumpărare şi vânzare de voturi.

Între timp, protestul cetăţenilor care au înconjurat legislativul a luat amploare, oamenii au înconjurat rapid Parlamentul, ca să nu iasă deputaţii şi guvernanţii înainte de a da răspunsuri.

În aceste condiţii, în orice stat civilizat, noul Guvern, alături de exponenţii celorlalte puteri în stat, ar fi ieşit în faţa mulţimii pentru a dezamorsa situaţia. Începând cu ora 16.30, situaţia din jurul Parlamentului a degradat cu fiecare minut, dar niciun oficial nu a ieşit să discute cu protestatarii. Unii parlamentari au anunţat pe reţelele de socializare că deputaţii ar fi fost scoşi din parlament printr-o ieşire secretă.

La o oră de la votarea noului Guvern, protestatarii au început a forţa uşile din spate ale Parlamentului. Deşi situaţia era critică, nici Preşedintele Parlamentului, nici Premierul nou-votat, nici Preşedintele statului nu au ieşit în faţa mulţimii să discute. Nici serviciile de presă ale instituţiilor vizate nu au emis niciun comunicat care să explice ce se întâmplă, care sunt paşii întreprinşi. Nici Ministerul de Interne, nici cel al Apărării, nici SIS nu au dat comunicate sau explicaţii.

La 2 ore de la votarea Guvernului Filip, protestatarii au rupt uşile şi au intrat în Parlament. Deşi au avut 2 ore la dispoziţie, poliţiştii nu au blocat uşile din interiorul Parlamentului cu mobilier sau alte piese care să complice înaintarea protestatarilor. Atunci când uşile au fost deschise, protestatarii au descoperit doar nişte scutieri.

Între timp, din imaginile video se vedea că poliţiştii ajutau persoane în civil să intre în Parlament. La un moment dat, poliţiştii au început a ieşi fără să fie forţaţi. Nici Timofti, nici Candu, nici Filip nu au făcut nicio declaraţie în legătură cu pătrunderea protestatarilor în Parlament, nici pe viu, nici la telefon, nici pe pagini web, nici prin mijloace video, nici prin serviciile de presă.

Deşi urma de mult să aibă loc procedura de depunere a jurământului noului cabinet de miniştri, nicio structură publică nu a venit cu explicaţii oficiale care să spună dacă această procedură are loc sau nu, dacă noul guvern e legitim sau nu, dacă vechiul guvern e funcţional sau nu.

Ieri, noua platformă ”pro-europeană” din Parlament a sărit peste proceduri şi a învestit un guvern pe furiş. Apoi, nişte oameni în civil au spart cordonul de poliţişti şi au intrat în Parlament. Răspunderea, pentru ambele acţiuni, o poartă legislativul. Obscuritatea naşte revolte şi obscuritate. Tăcerea parlamentarilor, a premierului, a preşedintelui statului nu are nicio altă explicaţie decât eschivare de la responsabilitatea legală cu care au fost învestiţi, şi răspunderea acestora, în faţa legii, trebuie să urmeze. Începând cu ziua de azi.