Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Protestele penalilor

EDITORIAL Protestele penalilor

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă

Trebuie să protestăm mereu, mai ales în Moldova, statul construit pe fundamentul unui abuz de ocupație teritorială, pe drama deportărilor, a umilințelor și mutilărilor identitare. Toate libertățile pe care le-am dobândit au fost obținute prin protest permanent, timp de zeci de ani, de la alfabet și identitate, la elucidarea corupției politice și setarea unei agende pro-europene.

Niciun guvern, nici măcar unul constituit din genii și sfinți, nu trebuie lăsat nesupravegheat, niciun gestionar al banilor publici nu trebuie să acționeze fără transparență față de public, iar la cel mai mic semn că agenda și acțiunile autorităților nu corespund interesului public, trebuie să protestăm.

Orice cetățean trebuie să aibă dreptul la proteste, e un drept înscris în Constituție și în actele internaționale ratificate de către Republica Moldova. Și bogații și săracii, și bugetarii și justițiarii, și tinerii și vârstnicii, și orășenii și sătenii au dreptul la protest. Chiar și pușcăriașii, și penalii au dreptul la proteste. Doar că aceștia de la urmă au dreptul la protest în penitenciar.

Pentru duminică, 18 septembrie, la Chișinău se anunță proteste organizate de către Ilan Șor. Da, Șor, care este cercetat penal, care a părăsit ilegal Republica Moldova, care este acuzat de spălare de bani, care a condus Banca de Economii tocmai atunci când s-a produs furtul miliardului, care a fost condamnat deja la 7 ani și jumătate de pușcărie, care insultă instanțele și nu se prezintă la ședințele judiciare, tocmai el acum cheamă oamenii la proteste. Nu doar îi cheamă, îi organizează, îi plătește, îi manipulează, le face promisiuni false.

Nu, el nu va veni la proteste. Colegii de la Cu Sens tocmai au arătat casa de lux din Israel în care locuiește. E adevărat că deține locuințe de lux și la Chișinău și nu ar sta în drum, dacă ar veni. Și a promis de câteva ori, public, nesilit de nimeni, că va veni. Dar nu vine. Va exploata oamenii, aducându-i, punându-i să strige pe drumuri, sub steagul partidului care îi poartă numele.

Publicitate
Publicitate

Ce îl deranjează pe Ilan Șor acolo în Israel, de ce le cere oamenilor să vină la proteste? Miercuri, 14 septembrie, acesta a postat un nou mesaj pe pagina sa de Facebook, în care spune că „Republica Moldova are nevoie de o guvernare capabilă să negocieze și să rezolve cea mai importantă problemă a momentului – asigurarea țării cu gaze naturale. Iată de ce este nevoie ca actuala putere politică să fie înlocuită urgent cu una competentă și responsabilă, care să ajungă la o înțelegere cu Moscova și să facă în așa fel, încât să garanteze livrările de gaz, la prețuri rezonabile”.

Nu, gazele de la Moscova nu sunt cea mai importantă problemă actuală. Siguranța energetică este una dintre problemele importante, dar gazele de la Moscova înseamnă de fapt nesiguranță. Să ne uităm în jur și să ne întrebăm câte gospodării din acest stat folosesc gaze și nu se pot descurca fără gaze? Doar orășenii. Dar Moldova aparține și sătenilor. Pentru ei e nevoie de lemne, cărbune, panouri solare, peleți, sprijin bugetar pentru achiziționarea acestor resurse. Aducerea oamenilor din sate la Chișinău ca să protesteze pentru nevoia de gaze rusești pentru orășeni e o manipulare marca Șor și o încălcare a drepturilor acestor oameni.

Orice om are dreptul la proteste. Dar orice om trebuie apărat, în baza legii, de manipulări și exploatare prin participare la proteste. Orice politician și partid trebuie să fie reponsabil în fața legii pentru adunarea săracilor și implicarea lor la proteste contra unui onorariu, a unei farfurii de mâncare și a unei sticle de alcool. Orice politician penal trebuie să stea la închisoare și să își exercite dreptul de protest acolo.

De ce nu sunt pedepsiți politicienii penali? De ce sunt lăsați să huzurească în continuare din banii furați și să privească din palatele cu piscină cum sunt mânați sărmanii, ca la cireadă, la proteste? Piatra e în curtea justiției. Poate e cazul unui protest în fața unei instanțe, ca să nu mai tergiverseze?

Miercuri, în timp ce Șor îndemna din palatul său din Israel să iasă țăranii la proteste pentru gazele rusești, la Bruxelles, Ursula von der Lien ținea un discurs care îl viza pe Șor. Nu, nu i-a pronunțat numele direct, dar a vorbit despre corupție, despre măsuri de prevenire a îmbogățirii ilicite, despre noi măsuri de combatere a acestui flagel, inclusiv despre sprijinul în combaterea corupției pentru statele candidate, iar Moldova, alături de Ucraina și Georgia a fost numită în discursul ei drept viitorul Europei. Europa este un teritoriu dintre cele mai integre, transparente și prospere. Și trebuie să protestăm vehement împotriva celor care vor să ne îndepărteze de această uniune, în favoarea dependenței de Rusia cotropitoare.

Publicitate
Publicitate