Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dosarul deputatului fugar Ilan…

DOC Dosarul deputatului fugar Ilan Șor se află încă la etapa audierii martorilor, după un an de când a fost repartizat la Curtea de Apel Chișinău. Astăzi va avea loc o nouă ședință de judecată

Dosarul lui Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, care în august 2021 fost repartizat la Curtea de Apel (CA) Chișinău, încă se află la etapa audierii martorilor. Până acum au avut loc 34 de ședințe de judecată.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ion Bocan, purtătorul de cuvânt al CA, a precizat că dosarul se află la etapa audierii martorilor apărării.

„(…) Din ceea ce mi s-a spus de către asistenți, dosarul se află la etapa audierii martorilor apărării și este preconizată audierea a doi martori (…)”, a declarat Ion Bocan.

Completul de judecători care examinează cauza penală este format din magistrații Ion Bulhac, Marcel Juganari și Silvia Gîrbu, primul fiind judecătorul raportor pe caz.

Ultima ședință în dosar a avut loc pe 8 septembrie curent, iar următoarea ședință este programată pentru miercuri, 14 septembrie, ora 14:00.

Pe 20 august 2021, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Detalii aici

Dosarul Șor a fost repartizat spre examinare magistraților Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac. Ion Bulhac a fost numit judecător-raportor pe caz, iar prima ședință în acest dosar a avut loc pe 13 septembrie 2021 la CA Chișinău. Detalii aici

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.

Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.

Recent, jurnaliștii de la „CU SENS” au identificat vila de lux din Israel în care deputatul Ilan Șor a trăit în ultimii trei ani.

În ultimele luni, echipa „CU SENS” a analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia deputatului penal Ilan Șor, tot el – liderul Partidului „Șor”. Majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină, de altfel. Totuși, jurnaliștii au surprins câteva detalii care, puse cap la cap, au ajutat la identificarea vilei de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani.