EDITORIAL Cât de pro-european este Ivan Ceban?
La 9 iulie 2025, ZdG a publicat o știre prin care anunța că Ivan Ceban are interdicție de călătorie în România și în spațiul Schengen. Au urmat zile în șir de dezbateri cu privire la motivația acestei interdicții: primarul Ceban a declarat că nu cunoaște nimic, iar autoritățile române nu au dezvăluit pentru care acțiuni anume a fost aplicată sancțiunea. Discuția s-a extins, dar spre o dezbatere mai largă despre europenismul edilului capitalei R. Moldova. Iată care sunt reperele în această discuție.
Interdicția în România și spațiul Schengen
Primarul Ceban a venit cu o explicație abia în seara zilei de 9 iulie, când s-a publicat știrea, declarând că nu cunoștea nimic despre această interdicție și că va face demersuri pentru eliminarea sancțiunii. Totuși, într-un interviu recent pe pagina sa de Youtube, Ceban spune, în contextul discuției despre interdicție, că a avut o deplasare la București pe 7 iulie, dar nu a mai plecat. Probabil, știa ceva din timp, dar nu a explicat cetățenilor. Acest lucru îl caracterizează pe politicianul Ceban, e o strategie pe care o aplică foarte des: nu explică, nu răspunde, nu face publice detalii exhaustive atunci când este implicat în controverse.
Vizita la Moscova în februarie 2022
Sunt deja peste 3 ani de când în societatea moldovenească se discută chestiunea cu privire la scopul vizitei lui Ceban la Moscova în ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Timp de câțiva ani, a promis în fața microfoanelor diferitor reporteri că va reveni cu detalii foarte curând, dar nu a revenit. Abia în 2025 a declarat că a fost o călătorie de vacanță. Desigur că la Moscova e frumos să petreci vacanța oricând, mai ales în luna februarie, dar o relatare sinceră a unei persoane publice în 2022, alături de un mesaj explicit de condamnare a războinicilor ruși de la Kremlin, ar fi fost mult mai binevenită. Or, în 2025 deja se discută din plin semnalul că Ivan Ceban ar fi întreprins o călătorie în SUA, alături de câțiva angajați, dar nu ar fi fost admis de către autoritățile americane în aeronavă. Desigur că suntem interesați de detalii, dar așteptăm când vreuna dintre părți va răspunde, confirmând sau infirmând acest semnal.
Parcursul politic: dinspre Moscova spre UE?
Ivan Ceban și-a început parcursul politic alături de PCRM, pe lista lor devenind și deputat în 2011. Era deja perioada în care se afla în plină dezbatere Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar politicianul Ivan Ceban s-a ținut timp de un deceniu de partidele pro-ruse, alipindu-se la Dodon după ce s-a desprins de Voronin. Mai mult decât atât, își manifesta pro-kremlinismul în mod vehement, fiind printre manifestanții activi la protestele anti-UE. În 2014, în fața sediului Comisiei Europene, Ceban încuraja protestatarii pro-Moscova veniți de la Chișinău, declarând: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală.” Abia după ce și-a lansat propriul partid – MAN, a declarat în câteva rânduri că este pro-european. Dar a creat rapid un bloc cu câteva partide vădit antieuropene.
Standardele și valorile
Unele standarde de activitate ale primarului au rămas pe vechi: comunicarea, accesul la informație, transparența, respectul pentru drepturile omului sunt abordate de către Ion Ceban la fel ca Dodon, Voronin sau Vlah și, desigur, ca Vladimir Putin. De exemplu, Ion Ceban nu vede o problemă ca Primăria să autorizeze în centrul capitalei numeroase concerte cu participarea artiștilor care îl cântă și încântă pe odiosul de la Kremlin (care intră în R. Moldova cu permisiunea guvernării, desigur), dar an de an se opune vehement marșului comunității LGBTQ. Și mai pro-rusesc e modelul primarului de a comunica cu jurnaliștii și exponenții societății civile care îi adresează întrebări ce nu-i plac. A șocat în repetate rânduri prin limbajul său grotesc, rostit de la tribuna Primăriei sau din fotoliul de primar, asociindu-i în alocuțiuni publice pe unii jurnaliști și activiști cu scutece murdare, cu lingerea orificiilor anale și folosind alte expresii abjecte care nu pot face parte din comportamentul unui primar cu standarde europene de comunicare.
Transparența și Integritatea
Ceban se declară devotat transparenței, dar faptele probează contrariul. Datele despre banii publici sunt mai greu identificabile pe pagina oficială a Primăriei Chișinău, iar reporterii care insistă asupra aflării unor date despre banii publici sunt supuși deseori unor campanii de denigrare descurajante. De exemplu, colega noastră, Felicia Ganev, a solicitat date cu privire la banii publici cheltuiți pentru sistemele pluviale, pe care nu le-a primit niciodată. În schimb, a fost ținta unei campanii agresive de denigrare. La fel, colega noastră, Măriuța Nistor, a analizat problema angajărilor netransparente la Primăria Chișinău a colegilor din MAN, iar rezultatul a fost o campanie de denigrare orchestrată tocmai din clădirea Primăriei. De asemenea, reporteri de la TV8, Jurnal TV și alte surse media au fost supuși acelorași atacuri, iar aceste fapte incalificabile nu s-ar fi întâmplat în UE. Cum nu a fost pe deplin clarificat modul de angajare a rudelor edilului în structuri municipale, cu atât mai mult a fost grotesc modul în care primarul a dispus demiterea acestora din diverse instituții municipale, chiar dacă, în baza legii, eliberarea din funcții se face cu totul altfel.
La moment, Ivan Ceban este edilul capitalei unui stat candidat la UE, având în gestiune numeroase contracte susținute financiar de către structurile UE. Prin urmare, respectarea standardelor europene de comunicare, integritate și transparență sunt obligatorii, indiferent de vectorul pe care îl are primarul în suflet.