Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon în carantină cu Putin…

Dodon în carantină cu Putin și Erdogan

Deși e pandemie și carantină, la Chișinău și în jurul instituțiilor politice moldovenești se simte o gălăgie în creștere.  Aparatul de poluare fonică cu turații maxime se pare că e instalat la președinție. Și nu doar pentru că deține televiziuni și portaluri care amplifică vocea lui Dodon și a echipei lui, ci și pentru că președintele comite controverse într-un mod deja necontrolat și nu mai răspunde la întrebările despre greșelile comise.

În acest an dificil, nu doar că a încălcat regulile carantinei în toate modurile posibile, nu doar că a avut vacanțe când nimeni nu le-a avut, nu doar că s-a odihnit și a călătorit fără să explice de ce, cât a costat și de unde a cheltuit, dar și atunci când a lucrat – a călcat dintr-o controversă în alta. 

De exemplu, lună de lună Igor Dodon conferă distincții de stat unor oameni, inoculând în liste personaje controversate, unele dintre care ar fi fost mai bine să fie decorate de justiție cu un termen de corecție într-un penitenciar. Ultimul personaj a fost, Mihail Aizin, alias Kitaeț, dar nu a reușit societatea să formuleze și să adreseze întrebări, căci președintele era ocupat cu alte controverse.

Timp de 4 ani Igor Dodon a purtat alaiul pe ruta Chișinău-Moscova, cu ocazii oficiale sau obscure, cauzând un zgomot permanent la această temă, fără a oferi societății răspunsuri la întrebări. Țineți minte primele sale întrevederi cu Igor Ceaika, fiul procurorului general al federației Ruse? “Într-o atmosferă prietenoasă, interlocutorii au discutat un spectru larg de aspecte importante ale cooperării economice moldo-ruse, în primul rînd, chestiunea privind investițiile mediului de afaceri rusesc în economia Moldovei”, se spune în comunicatul președinției din 2018, în care Dodon și Ceaika schimbă priviri dulci. Ca să aflăm mai târziu că de fapt așa s-au pus bazele unor noi afaceri de familie, fratele președintelui Dodon devenind partener într-o afacere a gunoaielor din Rusia, iar fiul procurorului rus devenind partener în imperiul mediatic afiliat socialiștilor de la Chișinău. Zilele trecute acelaș controversat Igor Ceaika a fost văzut în compania fiilor lui Lukașenko la Minsk. Și asta după ce Igor Dodon l-a felicitat pe dictatorul belarus cu ocuparea (prin abuz) a unui nou mandat prezidențial. 

La 28 septembrie Igor Dodon anunța că a avut un dialog virtual cu Vladimir Putin, anunțând în fond, după asta că a discutat “un spectru larg de chestiuni”. Îniante ca societatea să înțeleagă care o fi fost acel spectru larg și la ce folosește, Igor Dodon a anunțat că s-a întâlnit deja în persoană cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău ca să discute despre dialogul recent cu Putin, în cadrul căreia “am dat o notă înaltă discuției în format video cu președintele FR Vladimir Putin”.

Dar nu a reușit nimeni să întrebe despre eficiența timpului pierdut cu Putin și Vasnețov, că deja Igor Dodon anunța că s-a întâlnit cu președintele Lukoil Moldova pentru a discuta cum vor fi repartizate ajutoarele care vor fi acordate nu se știe când și cum de Putin agricultorilor din R.Moldova. Ce are Lukoil cu țăranii din Moldova? De ce un președinte de stat discută banii solicitați de la președintele altui stat cu o firmă privată la Chișinău? 

Între timp gălăgia crește, după ce zilele trecute Igor Dodon anunțase că a purtat o discuție cu președintele Turciei, Recep Erdogan despre “parteneriate strategice” fără să explice în ce ar consta acestea. La 2 zile după acele discuții presa a identificat că Vlad Plahotniuc căutat de organele de drept a fost identificat în Turcia exact în ziua în care Erdogan discuta cu Dodon. A discutat Igor Dodon despre extrădarea lui Plahotniuc la Chișinău? Sau despre soarta profesorilor turci? 

Se pare că Dodon îi aude mai frecvent pe Putin sau Erdogan decât pe propriii cetățeni. Între timp a început campania electorală și cetățenii asurziți de Ceaika, Lukoil și alte afaceri politice ar putea pune în carantină liderii politici care vorbesc tare dar nu răspund la întrebări.