Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Crăciun furat

Crăciun furat

La 19 decembrie 2013, Parlamentul R. Moldova a operat modificări şi a completat o hotărâre mai veche, încă din 26 decembrie 1990, despre „zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă în R. Moldova”. Astfel, acum un an, Legislativul decidea ca, şi la noi, la fel ca în Europa, ziua de 25 decembrie să fie declarată, oficial, Ziua Naşterii lui Iisus Hristos – Crăciunul pe stil nou. Este adevărat, în acel an, hotărârea respectivă nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial, deci, către 25 decembrie 2013, nu intrase în vigoare şi nu putea fi aplicată. Oamenii au muncit şi doar în unele case a intrat cu-adevărat Crăciunul. În primul număr al Monitorului Oficial din 2014, pe 3 ianuarie, Hotărârea ce ne restituia, oficial, Crăciunul pe stil nou a fost publicată şi a căpătat statut de lege.

A trecut un an de atunci şi acum suntem, pentru prima dată în ultimele decenii, cu Crăciun românesc în Basarabia. Credeţi că se simte miros de Cozonac, de brad sau de parfum de sărbătoare în casele noastre? Auziţi cumva colinde vechi la posturile de radio şi TV? Aşteptaţi sau s-ar putea să vă vină cete de colindători? Nu prea, pentru că rămân nesfârşite frământările celor care, din mai multe motive, nu pot descoperi liniştea şi pacea sărbătorilor de Crăciun.

Credeţi că omul simplu, cel care a îndurat orice, doar ca să ajungă la o viaţă mai bună, mai aproape de Europa, poate coace acum Crăciunei sau Cozonac, pe când politicienii, iarăşi, nu se pot înţelege? După 30 noiembrie, oamenii au aşteptat un Crăciun mai liniştit, unul sigur, apropiat speranţelor că viaţa noastră ar putea deveni aşa precum au văzut-o, iar unii au şi trăit-o, în Italia, Franţa, Spania, Germania sau Portugalia?

Credeţi că omul simplu, cel care a bătut drumurile prin campania electorală, încercând să convingă lumea că viitorul copiilor noştri e în Europa, poate înţelege această tergiversare a negocierilor? De ce să dureze atâta, dacă, în electorală, toţi au spus că lucrurile sunt clare, că singura opţiune e integrarea europeană şi că aceasta rămâne un ideal neclintit al partidelor politice pro-europene? Cum să împletească în aceste zile Crăciunei Ioana, Maria sau Ileana, dacă simt furtuni deasupra capului şi nimeni nu vine în casa lor cu o veste bună?

Pe fundalul acestor incertitudini, puzderie de altfel de lume încearcă să ne spulbere Crăciunul, şi aşa spulberat. Bunăoară, aflam ieri că, pe 25 decembrie, chiar în ziua de Crăciun, pe stil nou, la Chişinău, se întrunesc numeroase organizaţii pro-ruse din R. Moldova, pentru a celebra „cea de-a 655-a aniversare a statalităţii moldoveneşti”. Într-un local luxos, un club de experţi, autodenumit „Strategia Moldovei”, cu suportul „Rossotrudnicestvo” şi al Comunităţii ruse din R. Moldova, vor dezbate subiectul „riscurilor actuale ale menţinerii statalităţii R. Moldova”. De altfel, organizatorii evenimentului vor acorda şi trei premii, importante în opinia lor: „Patriotul anului 2014”, „Mass-media patriotică” şi „Organizaţia patriotică” a anului.

La numărul de telefon indicat pe http://655.md, cineva dintre organizatori ne-a divulgat câteva nume ale persoanelor care vor cuvânta, de Crăciun, despre „Strategia Moldovei”: Veaceslav Perju, preşedintele Comitetului Naţional „Moldova 655”, şeful clubului „Strategia Moldovei”, tot el preşedinte al Uniunii „Moldova Mare”, Valentin Ribiţki, şeful Reprezentanţei „Rossotrudnicestvo” în R. Moldova, şi Ludmila Laşcionova, preşedinta Comunităţii Ruse din R. Moldova. Amintim că, anterior, la acţiuni similare, dedicate unor subiecte identice, au participat Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, fostul ministru al Securităţii, Anatol Plugaru, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, ex-ambasadorul R. Moldova în România, Emilian Ciobu, preşedintele Partidului „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz… Ce îi leagă pe toţi? De ce a trebuit ca această întrunire pompoasă, a unor entităţi pro-ruse, să fie convocată la Chişinău, în plină zi de Crăciun românesc? Ce vor mai pune la cale cei convocaţi? Pe fundalul incertitudinilor politice de la noi, e posibil orice.