Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cel mai pro-european politician din…

Cel mai pro-european politician din Moldova

Ieri, blogul lui Vlad Plahotniuc a împlinit un an de tăcere. Exact cu un an în urmă, la 18 noiembrie 2014, el plasa pe www.plahotniuc.md ultima sa postare, care era ditamai articol semnat de el însuşi pe site-ul contexte.com (o revistă franceză on-line, dedicată temelor ce ţin de politică).

De atunci, oricine deschidea acest blog, vedea un articol serios, primul alineat al căruia spune aşa: ”În anii următori, pe parcursul integrării sale în Uniunea Europeană, Moldova va trebui să ţină cont de efectele crizei economice mondiale. Trebuie să ştim să ne ferim de aspectele negative, respectiv să folosim la maxim oportunităţile”.

Contexte.com nu a mai avut articole de Vlad Plahotniuc, de aceea l-a şi prezentat drept ”primul adjunct al Partidului Democrat, un factor-cheie în orientarea Moldovei spre Europa. Este considerat unul dintre cei mai influenţi politicieni pro-europeni în ţara sa”.

După această prezentare promiţătoare, acest cel mai influent politician pro-european din Moldova nu a mai scris nimic pe blog. Până ieri inclusiv, deşi anul care a urmat a fost poate cel mai de cotitură, vorbind despre integrarea europeană.

În general, blogul lui Vlad Plahotniuc se pare că a trăit un singur an, fiind iniţiat în noiembrie 2013 cu promisiunea că ”voi încerca să am o prezenţă constantă pe această platformă de comunicare” şi terminându-se în noiembrie 2014. Deocamdată.

Nici ceilalţi politicieni, de asemenea autointitulaţi pro-europeni de top ai R. Moldova, nu au fost bloggeri convinşi în ultimul an. De pe blogul lui Plahotniuc fac click pe blogul lui Marian Lupu. Nu se deschide. ”Tinerii din R. Moldova au nevoie de susţinerea statului. PDM vine cu un set de acţiuni prevăzute în programul nostru electoral, măsuri ce au drept obiectiv susţinerea angajării tinerilor, prin oferirea de facilităţi companiilor angajatoare”.

Blogul lui Vlad Filat a fost şters, acum conţine doar postări din octombrie 2015, de aceea nu putem cita ce ar fi scris acesta atunci când Plahotniuc publica articole despre integrarea europeană apropiată. Cu un an în urmă, pe pagina sa de Facebook, în noiembrie 2014, Vlad Filat ne dădea mult curaj: ”Probabil, suntem în faţa celei mai importante alegeri de la independenţă încoace. Păşim cu încredere în viitor? Sau ne întoarcem în trecut? (…) În numele a tot ceea ce înseamnă ţara noastră, sa ieşim cu toţii la vot! Votăm pentru un Viitor European!”.

Doar blogul lui Mihai Ghimpu a fost întreţinut constant. Într-o postare din 17 noiembrie 2014, acesta îl felicita pe noul preşedinte al României, Klaus Iohannis: „Politica trebuie să producă rezultate, nu un spectacol steril!” – sunt perfect de acord cu poziţia Dvs.! Pe cetăţeanul simplu,  sunt convins, îl interesează siguranţa, bunăstarea, dreptatea, ordinea, performanţa în administraţie, învăţământ şi sănătate”.

Şi Adrian Candu făcea cu un an în urmă declaraţii tari: ”Consumatorii vor beneficia de reducerea tarifului la gaz, indiferent de fluctuaţiile cursului valutar”.

Ce frumoase vise, urări, promisiuni şi declaraţii făcute cu doar un an în urmă. În acelaşi timp, în noiembrie 2014, sectorul bancar suporta cele mai grave probleme, un flux enorm de mijloace financiare se scurgea hemoragic în firme pretene legate de numele politicienilor cu blog. Şi toţi bloggerii politicii moldoveneşti ştiau asta, dar continuau să ne vorbească despre integrarea europeană, susţinerea tinerilor, bunăstarea cetăţenilor, reducerea tarifelor, încrederea în viitor şi în Europa.

Raportul Kroll are un capitol special, intitulat ”Noiembrie 2014”. Capitolul are câteva zeci de pagini şi descrie cu lux de amănunte jaful halucinant din sistemul bancar, jaful care a adumbrit toate articolele de laudă prin presa europeană la adresa celor mai pro-europeni politicieni de la Chişinău, jaful care ne-a coborât la limita de jos a credibilităţii europene, dar şi la limita sărăciei, din care nu se ştie cum şi când vom ieşi.

Această istorie tristă a bloggerilor politici are un singur rezultat bun: am învăţat că ei pot specula cu visul european atunci când ne bagă în coşmarul corupţiei. Ne-am tratat de credulitate. Aşteptăm următoarele alegeri.