Principală  —  Blog   —   Sinteza presei internaționale: „Ceea ce…

Sinteza presei internaționale: „Ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă succesul rapid pe care Putin și strategii săi și l-au imaginat”

La o săptămână de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, partenerii internaționali ai acesteia își nuanțează pozițiile. În primul său discurs despre Starea Uniunii americane în Congresul America, Președintele SUA, Joe Biden, a menționat că „Vladimir Putin s-a înșelat în calculele sale legate de invadarea Ucrainei”. În discursul său relatat de New York Times, Președintele american dubliniază că Putin „a crezut că restul lumii va privi din altă parte. În schimb, a dat de un zid de putere pe care nu l-a anticipat şi nu şi l-a imaginat. A întâlnit poporul ucrainean„. În cadrul aceluiași discurs, Biden a anunțat că SUA vor interzice zborurilor rusești să folosească spaţiul aerian american și că a lucrat cu partenerii externi pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale acestora din întreaga lume pentru a stabiliza piața după invazia Rusiei în Ucraina. 

Peste ocean, președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a adresat poporului francez prin intermediul unei alocuțiuni publice. Le Point evidențiază mai multe puncte esențiale ale discursului acestuia. Șeful statului și-a început discursul cu un omagiu adus ucrainenilor și președintelui acestora și a denunțat apoi „propaganda liderilor ruși”: „Rusia nu este atacată, ea este agresorul(…. Nu este o luptă împotriva nazismului, este o minciună, o insultă la adresa istoriei Rusiei și a Ucrainei, care au luptat împotriva nazismului”. De asemenea, Macron a salutat sancțiunile „rapide și proporționale” împotriva Rusiei: „Franța și Europa au răspuns imediat, unanim, ferm (…). S-au luat sancțiuni rapide și proporționale”. În cadrul unei emisiuni televizate la France Info,  ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat: „Vom provoca prăbușirea economiei ruse”, detaliind diferitele sancțiuni luate împotriva Rusiei. Declarațiile l-au făcut să reacționeze pe Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, care a amenințat Franța cu un „război adevărat”, citează Cnews fr. Chestionat de Agence France-Presse, ministrul Le Maire a revăzut la declarațiile sale, afirmând ca termenul de „război” economic a fost „nepotrivit” și că nu „corespunde strategiei franceze de detensionare”. Iar Președintele francez Macron în discursul său a reiterat: „Nu suntem în război cu Rusia (…) Iată de ce, dacă voi discuta cu președintele Zelensky, voi rămâne pe cât posibil în contact cu președintele Putin, pentru a-l convinge să nu continue războiul„.

În zilele premergătoare războiului, televiziunea France 24, punea în discuție diplomația Președintelui Macron înainte de alegerile naționale din aprilie. Opoziția de acasă îl acuză că dă „un spectacol” în timp ce apare în multiple surse mass-media internaționale, în loc să se centreze pe angajamentele sale în plan intern. Specialistul francez în marketing politic, Moreau Chevrolet, e de părerea că avantajul președintelui Macron este că criza internațională îl plasează ferm în centrul atenției presei și al dezbaterii publice, „înlăturând complet opoziția”.

Iar în Ucraina, Kievul este amenințat de un convoi militar rusesc, care se întinde pe zeci de km fiind văzut în imagini prin satelit MAXAR . France Info oferă informații la întrebarea de ce convoiul de tancuri rusești se deplasează mai lent decât se aștepta spre Kiev. Potrivit trimisului special al France Info la fața locului, este vorba de un obstacol natural, râul, ale cărui poduri au fost distruse, la 25 km de capitală. De asemenea, se pare că acest convoi este oprit din cauza lipsei stridente de benzină și provizii. Generalul Dominique Trinquand, expert militar și fost șef al misiunii militare franceze la ONU in New York, afirmă pentru France Info că forțele lui Vladimir Putin nu erau absolut pregătite pentru luptă în Ucraina. El precizează că este vorba de o „informație dată de Pentagon”, și că „este anormal ca o coloană să fie oprită mai mult de 48 de ore, fiind clar vizibilă pe imaginile din satelit”.

În același timp, publicația belgiană De Morgen ne anunță că Rusia trece la Planul B în Ucraina, deschizând astfel ușa pentru escaladarea situației cu Occidentul. Deși unii analiști sunt de părere că „ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă succesul rapid pe care Putin și strategii săi și l-au imaginat, prinzându-se în capcana propriilor credințe despre lipsa de identitate națională a Ucrainei”, Rusia trece la planul B: copleșirea ucrainenilor cu armament și mai puternic. În plus, rușii pun în acțiune și muniții cu dispersie și alte muniții fără precizie în orașe și zone rezidențiale, așa cum s-a văzut deja marți la Harkiv și în alte părți. Acest lucru este negat vehement de către Moscova, menționează publicația.

După aprobarea Rezoluției privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care include activarea Directivei de protecție temporară pentru refugiați, agenția de presă Deutsche Welle (DW) raportează că miniștrii de interne ai UE sunt așteptați să convină asupra unui mecanism de protecție temporară pentru persoanele care fug de războiul Rusiei în Ucraina. Comunicatul de presă a Comisiei Europene indică inițiativa Comisiei cu privire la refugiați. Comisia a prezentat un plan de a oferi protecție temporară refugiaților care vin în țările UE din Ucraina, renunțând la procedurile naționale îndelungate de solicitare a azilului. „Toți cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniți în Europa”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, în acest comunicat de presă. Comisia prezintă, de asemenea, un ghid operațional menit să ajute polițiștii de frontieră din statele membre în gestionarea eficientă a persoanelor la frontierele cu Ucraina, menținând în același timp un nivel ridicat de securitate. Ghidul de asemenea recomandă statelor membre să creeze benzi speciale de asistență în caz de urgență pentru a canaliza ajutorul umanitar.

În paralel cu mesajul președintelui francez Macron relatat de Le Point despre faptul că „Europa dă dovadă de o unitate remarcabilă”, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski declară că forțele de apărare ale țării sale, cu mult depășite numeric, au ținut liniile împotriva invaziei Rusiei printr-o altă noapte de atacuri aeriene, anunță CBS News. Postul american de știri CBS de asemenea reamintește că SUA și NATO au refuzat să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, așa cum au cerut liderii ucraineni, considerând că perspectiva unui foc direct între aeronavele NATO și rusești este prea riscantă. Deci, Ucraina este lăsată să îndure atacul aerian devastator al Rusiei.