Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Trebuie sau…

Cititorul de Gardă Trebuie sau nu veteranii de război, fondatori de gospodării țărănești, să achite pentru prima de asigurare obligatorie de asistență medicală?

Vitalie Goncear, veteran de război, a plecat la muncă peste hotarele țării în luna mai a anului 2020. Cu trei luni în urmă, a fost anunțat printr-o scrisoare că trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anii 2021-2023. Bărbatul susține că n-ar trebui să plătească, întrucât este veteran de război și este inclus în lista celor asigurați de către Guvern. 

Vitalie Goncear, originar din Dondușeni, s-a adresat redacției ZdG să fie ajutat să înțeleagă dacă trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anii 2021-2023 sau nu. Bărbatul se află peste hotarele țării din 2020, iar de atunci a fost acasă perioade scurte de timp. 

Cu 3 luni în urmă, a primit o scrisoare prin care este informat că trebuie să achite aproximativ 21 de mii de lei pentru prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Vitalie Goncear deține o gospodărie țărănească, însă totuși crede că nu ar trebui să achite, pentru că este veteran de război. „Sunt veteran de război, iar conform legii, pentru noi achită Guvernul. Contactând persoana care reprezintă CNAM Dondușeni, îmi spune că trebuie să achit, pentru că am deschisă gospodărie țărănească. Vă rog, dați-mi un răspuns corect, pentru că eu cred că sunteți unicii care puteți s-o faceți”, ne-a scris cititorul. Bărbatul se întreabă de ce ar trebui să plătească, dacă în acest timp el nu a folosit prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. 

ZdG a contactat-o pe Silvia Munteanu, șefa Serviciului comunicare cu mass-media din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Specialista ne-a comunicat că deși Vitalie Goncear este veteran de război, trebuie să se asigure anual în mod individual, achitând prima de asigurare medicală în sumă fixă în termen legal, adică până pe 31 martie, pentru că este fondator de gospodărie țărănească. 

Guvernul are calitatea de asigurat doar pentru persoanele neangajate cu domiciliul în Republica Moldova, încadrate în una dintre categoriile indicate la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 1585/1998 (inclusiv veteranii de război), aflate la evidența instituțiilor abilitate ale Republicii Moldova, cu excepția persoanelor obligate prin lege să se asigure în mod individual.

Categoriile de plătitori ai primelor de AOAM (asigurare obligatorie de asistență medicală) în sumă fixă obligate să se asigure în mod individual sunt stipulate în Anexa nr. 2 a Legii  nr. 1593/2002, printre care se regăsesc și întreprinzătorii individuali, adică fondatorii de gospodării țărănești. Conform prevederilor legislației în vigoare, CNAM nu urmărește activitatea agentului economic, dar fondatorul gospodăriei țărănești – persoană fizică, este obligat să se asigure anual în mod individual, achitând prima de asigurare medicală în sumă fixă în termen legal, adică până pe 31 martie. Potrivit art. 31, alin. (2) din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali nr. 220 din 19.10.2007, activitatea întreprinzătorului individual se consideră încetată din momentul radierii acesteia din Registrul de Stat”, a explicat Silvia Munteanu.

Conform art. 17 alin. (4) din Legea 1593/2002, termenul de prescripție extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, a penalităților aferente acestora este de 3 ani. În conformitate cu prevederile Regulamentului privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1246/2018, CNAM este în drept să identifice persoanele obligate să se asigure în mod individual, iar în conformitate cu pct. 11 lit. j1 din Statutul CNAM – să intenteze acțiuni în instanța de judecată persoanelor fizice pentru neachitarea primelor de AOAM  și persoanelor juridice și fizice pentru prejudiciul cauzat fondurilor AOAM.  

Cât privește plecarea peste hotarele țării, precum și stabilirea domiciliului în alt stat, comunicăm că autoritatea competentă în R. Moldova pentru înregistrarea domiciliului și radierea din evidență este Agenția Servicii Publice. Procedura legală de schimbare a domiciliului este prevăzută în Regulamentul privind eliberarea actelor de identitate și evidența locuitorilor R. Moldova, aprobat prin H.G. nr. 125 din 18.02.2013. În cazul cînd persoana, plecând peste hotarele țării, nu a respectat procedura legală de schimbare a domiciliului prevăzută în Regulamentul nominalizat, acesta se află în continuare la evidența Agenției Servicii Publice cu domiciliul pe teritoriul R. Moldova sus menționat.

Astfel, reiterăm că cetățenii R. Moldova care sunt fondatori de întreprindere individuală, de gospodărie țărănească, sunt proprietari de teren agricol, chiar dacă se află în afara țării mai mult de 183 de zile pe an, sunt obligați să achite prima de AOAM”, precizează specialista.