Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Lupta unei…

Cititorul de Gardă Lupta unei persoane pentru a obține asistent personal: „Suntem trişti şi alarmați din cauza atitudinii pe care o manifestă cei datori să vină în ajutor omului necăjit, în suferinţă”

Imagine simbol

În adresa redacției a venit o scrisoare în care Teodora Baleca, locuitoare a satului Pripiceni-Răzeși din raionul Rezina, ne povestește despre situația familiei Pană, în care soțului i s-a acordat gradul III (mediu) de dizabilitate, în pofida faptului că starea de sănătate a acestuia ar fi mult mai gravă, iar soției, tot din cauza problemelor de sănătate, îi este dificil să-l îngrijească. „Acest om nu merită o asemenea atitudine în momentele când, poate, îşi trăieşte ultimele zile”, ne scrie cititoarea. 

„Suntem indignaţi şi umiliţi până la lacrimi când vedem cu câtă ignoranță sunt tratați foştii noştri colegi”

Din categoria de pedagogi pensionari care au muncit în anii 60-90 ai secolului trecut au rămas în viață să-i numeri pe degete. Unul dintre aceştia este colegul nostru Ion Pană, născut în anul 1937, care se află într-o situație extrem de grea. Este țintuit la pat de aproape un an de zile. Soția dumnealui, Ecaterina Pană, de altfel și ea fost cadru didactic, pensionară, nu mai este în stare să facă față îngrijirii soțului. Ea este descendentă dintr-o familie deportată în anul 1949 şi are multe necazuri, urmare a acelui val de oroare pe care l-a trăit copil fiind. S-a adresat de mai multe ori în instituțiile abilitate din teritoriu pentru a-i determina soțului, Pană Ion, gradul de dizabilitate în scopul obţinerii unei persoane în calitate de asistent personal. În cele din urmă, i-au determinat gradul III de dizabilitate. Însă, acest fapt a fost realizat în baza notițelor din carnetul medical, fără să-l vadă ori să-l consulte medicul.

Suntem indignaţi şi umiliţi până la lacrimi când vedem cu câtă ignoranță sunt tratați foştii noştri colegi. Acest om nu merită o asemenea atitudine în momentele când, poate, îşi trăieşte ultimele zile”, ne scrie cititoarea ZdG. 

Aceasta subliniază faptul că Ion Pană a fost un pedagog foarte bun, cu merite deosebite. 

Ani în şir, elevi de-ai dumnealui au participat la olimpiade şcolare raionale şi republicane, ocupând locuri premiante. Mulţi ani i-a ghidat şi ajutat pe elevii cu aptitudini în domeniul fizicii şi al matematicii să studieze şi să absolvească școala de matematică prin corespondență de pe lângă USM, majoritatea dintre ei legându-şi destinul profesional de ştiinţele exacte.

Suntem trişti şi alarmați din cauza atitudinii pe care o manifestă cei datori să vină în ajutor omului necăjit, în suferinţă. Oare în zilele noastre, indiferența și ignoranţa au o mai mare greutate decât acele valori general umane de care ne-am călăuzit o viață și pe care ne-am străduit să le altoim şi în sufletele elevilor noştri? Oare cine și când va pune preț pe acea muncă a noastră ce am depus-o în numele păcii și prosperităţii?” – se întreabă Teodora Baleca.

„Când am fost buni de lucru, am lucrat. Acum nu suntem prețuiți. Ce să facem  dacă avem zile”

Ecaterina Pană, din cauza vârstei, dar și a propriilor probleme de sănătate, nu are posibilitate să îngrijească de soțul său. Aceasta este ajutată de către o consăteancă, dar, oricum, acest fapt nu soluționează problema. „Nu-l putem ridica, nu-l putem mișca”, se plânge femeia. Aceasta a solicitat ajutor Direcției responsabile de asistența socială din Rezina, unde i s-a recomandat să obțină grad de dizabilitate pentru soț, ca să poată beneficia pe viitor de asistență socială sau personală. Femeia relatează că în baza celor completate de către medicul de familie din localitate, soțului ei, care este țintuit la pat, i-au dat gradul III (mediu) de dizabilitate. 

M-am dus la medicul de familie și i-am zis că sunt oameni care cu acest grad merg și peste hotare. I-am zis să vină să-l vadă în ce stare e. Mi-a spus că gradul nu-l pune el, dar i-l pun la Chișinău. Dar pe baza la ce se pune, nu la ceea ce a fost scris de el? Așa și nu a mai venit”, spune dezamăgită Ecaterina Pană. 

Ecaterina Pană a depus cerere de contestare a rezultatului, însă ar fi fost anunțată că în cazul în care primește un răspuns negativ, va mai avea o singură șansă de a contesta. Copiii sunt plecați peste hotarele țării. Aceștia își ajută părinții în funcție de posibilitățile pe care le au, însă „nu pot sta numai cu mâna întinsă”, zice femeia. „Îmi trebuie și o persoană care să mă ajute. În sat nu găsești, pentru că majoritatea sunt în etate, iar cei tineri au plecat. Bat, dar nu mi se deschide nicăieri. Când am fost buni de lucru, am lucrat. Acum nu suntem prețuiți. Ce să facem dacă avem zile?” – se întreabă soția lui Ion Pană. 

Diana Blănaru, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, contactată de ZdG, susține că de asistență personală pot beneficia doar persoanele încadrate în gradul sever de dizabilitate.

„Dacă persoana are dizabilități și este confirmat de Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității (CNDDCM), poate face o solicitare ca să beneficieze de un asistent personal. Aceasta în cazul în care are o dizabilitate severă”, menționează Diana Blănaru.

Încadrarea în grad de dizabilitate: condiții și proceduri legale

La determinarea gradului de dizabilitate se ține cont de mai mulți factori, printre care cei medicali, sociali, profesionali, personali. Persoana care solicită determinarea gradului de dizabilitate va depune dosarul personal la structurile teritoriale ale CNDDCM de la locul de trai. La dosar se vor anexa și alte formulare, care vor conține: extrasele din fișele medicale din staționar, chestionarul de evaluare a capacităților și performanțelor în activități de participare, copiile actelor de studii, caracteristica personală și profesională, informații despre condițiile la locul de muncă și prestațiile de care persoana a beneficiat, componența familiei, ancheta socială.

Dizabilitatea la persoanele adulte este de trei grade: severă, accentuată și medie. Dizabilitatea severă se caracterizează prin deficiențe funcționale severe provocate de afecţiuni, traume care duc la limitări de activitate şi restricţii de participare, iar capacitatea de muncă este păstrată în proporţie de 0–20%. Dizabilitatea accentuată se caracterizează prin deficienţe funcţionale accentuate provocate de afecţiuni, traume, capacitatea de muncă fiind păstrată în proporţie de 25–40% și dizabilitatea medie se caracterizează prin deficienţe funcţionale medii, iar capacitatea de muncă este păstrată în proporţie de 45–60%. 

„Decizia privind determinarea gradului de dizabilitate în cazul persoanelor adulte se emite în urma examinării dosarului de către managerul de caz, care consultă, în mod obligatoriu, asistentul social și reabilitologul”, scrie pe pagina Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. În cazul în care persoana nu este de acord cu decizia de încadrare sau neîncadrare într-un anumit grad de dizabilitate, aceasta o poate contesta în termen de 30 de zile lucrătoare de la comunicare, prin depunerea sau expedierea, inclusiv on-line, a unei contestații la structurile teritoriale ale CNDDCM sau la Consiliu, anunță MMPS.