Principală  —  Advertoriale   —   Tendințe imobiliare pentru 2024. Unde…

Tendințe imobiliare pentru 2024. Unde investim, de ce trebuie să ținem cont și cum găsim ofertele potrivite cu care să nu dăm greș? 

Unde investim în noul an, de ce trebuie să ținem cont și cum găsim ofertele potrivite cu care să nu dăm greș? Despre toate ne povestește Victor Romanescu în noul articol despre ce să cumpărăm în 2024.

Sfaturi pentru cumpărători în 2024:

  • Analizați suburbiile și zonele periferice ale orașului, acum acolo puteți cumpăra apartamente cu prețuri de până la 900 EURO/m2;
  • Consultați un broker ipotecar pentru a afla condițiile de accesare a unui program ipotecar. Ipoteca este cea mai bună soluție acum dacă dorești un apartament și nu ai toți banii. Plătești rata lunară la fel ca chiria, este cam la același preț, dar în schimb apartamentul crește în valoare și rămâne în proprietatea ta, respectiv, atunci când stingi toate obligațiile față de bancă, rămâi cu o proprietate în averea familiei care îți dă mai multă siguranță în ziua de mâine, vezi pentru ce ai muncit și ai plătit rate lunare până atunci.
  • Investitorilor le recomandăm să-și revizuiască strategiile de investire și să încerce diversificarea portofoliului: să investească în spații comerciale, blocuri de serie, terenuri, parcări, debarale. Pe piața apartamentelor din Chișinău s-a creat situația când există mulți care vor să facă investiții speculative și deseori această goană după obiecte condiționează creșterea prețurilor, pentru că vânzătorii văd un interes sporit pentru obiectul lor. Metodele alternative de investire generează deseori randamente mai bune la banii investiți.

Deseori agențiile imobiliare sunt considerate vinovate de creșterea prețurilor, deși motivul principal pentru care moldovenilor le este tot mai greu să fie în pas cu prețurile actuale este banala lege a pieței: cererea/ofertă. Astăzi, în Chișinău, se construiește mai puțin decât în anii precedenți și, pentru un apartament în bloc nou, pot fi mai mulți potențiali cumpărători, de aceea vânzătorul, condus deseori de frica să nu rateze un profit mai mare, ridică prețul. Iar deținătorii de apartamente în blocuri vechi se aliniază mereu la tendințele de pe piața primară de apartamente. Astfel, această legătură cauză-efect nu are nimic de-a face cu activitatea unei agenții imobiliare.

Sfaturi de care cumpărătorii ar trebui să țină cont pentru a găsi o proprietate după plac: consultați lista agențiilor imobiliare din Chișinău după recenzii sau recomandări ale prietenilor, alegeți o agenție cu care doriți să colaborați și solicitați consultația calificată a unui agent imobiliar. Deseori, obiectele bune nu apar în vânzare pe internet, ci se vând pe intern. De aceea, este recomandat să fiți și voi în lista celor care vor fi contactați de agent când apare un astfel de obiect. Pe portalurile de anunțuri sunt astăzi circa 23 000 de anunțuri, dintre care multe stau pe piață cu prețuri exorbitante și nu prezintă interes pentru cumpărători. Căutarea prin așa metodă este deseori fără rezultate.

Pentru anul viitor estimăm o creștere a activității din piața imobiliară datorită micșorării constante a dobânzilor la creditele ipotecare. Anul acesta BNM a micșorat de 2 ori rata de bază, pe 20 iunie la 6%, iar pe 7 noiembrie a coborât la 4,75%. În urma acestor schimbări, brusc a crescut numărul solicitărilor de ipotecă. De exemplu, în august 2023 valoarea creditelor imobiliare nou acordate a fost cu 61,4%(!) mai mare decât în iulie 2023, constituind suma de circa 21,2 milioane Euro. Acesta este un semn clar ca avem încă multe familii dornice să-și schimbe condițiile de trai.

Vor crește prețurile în continuare?

Nu există semne că prețurile vor stagna în anul 2024. Contribuie la acesta mai multe semne din piață: cerere crescută pentru proiecte locative cu potențial investițional pentru chirie, oferta mică pe piața secundară (să cumperi un apartament cu o cameră în bloc vechi este un adevărat calvar), fondul informațional negativ care condiționează multe familii să nu-și vândă apartamentele, respectiv oferta scade continuu.

Merită să cumpărăm acum sau ar fi bine să mai așteptăm?

Fie că sunteți investitor sau cumpărător final, trebuie să țineți cont de câțiva factori: 

  1. Banii lichizi se devalorizează constant în raport cu valoarea unui m2
  2. Creșterea economică a întregii regiuni sud-est europene este inevitabilă după încetarea războiului din Ucraina, ceea ce, evident, va trage după sine în sus și piața imobiliară.
  3. Toate companiile care vor începe construcții în 2024 planifică prețuri de 1000 EUR și mai mult la etapa fundației.
  4. Dobânzile la creditele ipotecare scad constant, iar în 2024-2025 estimăm că vom ajunge la valorile din 2020-2021, ceea ce, la fel, va trage piața imobiliară în sus.

În ce proiecte să investim?

Toate proiectele imobiliare cresc în preț de la etapa fundației până la darea în exploatare. Diferența este în gradul de risc pe care vi-l asumați și cât de tare va crește prețul. Pentru a alege varianta potrivită, consultați o agenție imobiliară specializată în vânzarea de apartamente în blocuri noi, dar nu uitați să vedeți recenziile clienților înainte de aceasta.

Putem să investim peste hotare?

Cea mai potrivită locație pentru moldoveni în materie de investiții imobiliare este România. Asta datorită mai multor factori: sistem juridic similar, proces de cumpărare similar, limbă identică, proximitate față de locul aflării D-voastră etc.

Romanescu&Co vă propune investiții în Brașov. Acest oraș atrage multe fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii sociale. Potrivit economedia.ro, bugetul local din Brașov pentru 2023 avea cele mai mari sume atrase vreodată din fonduri europene. Printre proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă, aflate în derulare în 2023, se află și construirea a șase grădinițe și patru creșe, amplasarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, extinderea sistemului de management informatizat al sistemului de transport public, reabilitarea și modernizarea mai multor școli, dar și construirea primului parc fotovoltaic din Brașov.

Mai mult ca atât, apartamentele în Brașov se dau în chirie foarte bine în regim hotelier sau pe termen lung. În oraș se află Universitatea Transilvania, care are cca 20.000 studenți, iar potrivit datelor statistice pentru 2023, în județul Brașov s-au cazat cca 1,2 milioane de turiști. La fel, Brașovul reprezintă un magnet pentru regiunile limitrofe în materie de forță de muncă datorită numărului mare de companii care și-au deschis produceri și reprezentanțe acolo. Conform datelor statistice, sunt cca 145 000 angajați oficial în județul Brașov, iar unele firme din top 10 au câte 5000 de persoane angajate fiecare.

* Acesta este un articol publicitar (P). Textul a fost formulat de compania care a plasat anunțul.