Principală  —  IMPORTANTE   —   Un caz de pestă porcină…

Un caz de pestă porcină africană la mistreţi, identificat pe teritoriul R. Moldova

Sursa foto: RFI România

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunță miercuri, 16 februarie, despre identificarea unui caz de pestă porcină africană la mistreţi pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit ANSA, pe 15 februarie curent, a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate la mistreţi găsiţi morţi (patru mistreţi), în extravilanul localităţii Cotiujeni, raionul Briceni, în proximitatea exploataţiei de porcine, care a fost afectată de pesta porcină africană pe 31 decembrie.

„Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineţ (cu raza de acoperire a raionului Briceni) a demarat ancheta epidemiologică şi întreprinde măsuri de combatere și eradicare a acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19 decembrie 2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20 decembrie 2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova nr. 1 din 21 septembrie 2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane. În jurul focarului a fost definită zona infectată de virusul pestei porcine africane înregistrate la mistreți şi arealul localităţilor din această zonă”, menționează într-un comunicat al Agenției.

Sursa foto: ANSA

Conform ANSA, actualmente se efectuează catagrafia porcilor domestici, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul R. Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.