Protest „GLOBAL”: aceeași oră pentru cel puțin 17 orașe. Diasopra angajează avocați pentru a ataca CEC-ul în instanță

Mii de moldoveni din diasporă nu sunt de acord cu rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale care-l plasează pe candidatul pro-rus, Igor Dodon pe prima poziție cu 52,11% din sufragii. Aceștia afirmă că alegerile au fost fraudate, iar statul, în particular Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu au asigurat dreptul la vot a cetățenilor aflați în străinătate. Aceștia cer demisia conducătorilor acestor instituții și organizarea repetată a celui de-al doilea tur.

Acum o zi, CEC a aprobat rezultatele finale finale ale alegerilor, 834 081 voturi pentru Igor Dodon și 766 593 pentru Maia Sandu. Actele oficiale urmează a fi prezentate Curții Constituționale care în termen de 10 zile, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a tuturor contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, trebuie să confirme sau infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor și să valideze mandatul de președinte al R. Moldova.

brst

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, România, Olanda, Canada, Elveția, Irlanda, Spania, Danemarca, dar și alte state, anunță pentru mâine, 20 noiembrie, ora 12.00, „protest global” cu sloganul „Vot furat!”. La aceeași oră, în Chișinău, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a îndemnat oamenii nemulțumiți de organizarea alegerilor să iasă la un protest pașnic în Piața Marii Adunări Naționale.

Diaspora s-a mobilizat pe Facebook după primul tur al scrutinului prezidențial și a format un grup public, „Adoptă un vot!”, la care au aderat până la acest moment peste 95 de mii de internauți. Prin intermeniul acestuia, cetățenii de peste hotare s-au ajutat reciproc, cu transport și cazare, pentru a putea ieși în număr masiv la vot. Astfel, dacă la 30 octombrie în diasporă au votat circa 67 de mii de moldoveni, la 13 octombrie la urne a ieșit un număr dublu, 138 281 de persoane. ZdG a scris despre cetățeni care au parcurs sute și chiar mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare și a alege, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, președintele R. Moldova. Cu toate acestea, cel puțin trei mii de persoane, după ce au așteptat ore în șir în fața secțiilor, în ploaie și vânt, nu și-au putut exercita dreptul constituțional pentru că s-au epuizat buletinele de vot. Fiecare secție a dispus de maximum 3000 de buletine de vot, limită prevăzută de Codul Electoral prin modificările operate de Parlament în 2010.

15036293_1198771260184741_6363084861728787242_n

Buletinele de vot s-au epuizat în 11 secții de votare din străinătate, iar în alte șase erau la limită. Astfel în ziua scrutinului, la ora 17.00, la ambele secții organizate în M. Britane s-au terminat buletinele, chiar dacă oamenii așteptau într-un rând imens la ușa secțiilor. Aceștia au început să proteste și să semneze contestații individuale sau colective privind lezarea dreptului la vot. Procedura a fost urmată de moldovenii rămași fără buletine de vot și în celelalte secții orgnaizate în statele UE sau în F. Rusă. Chiar dacă s-a colectat un număr semnificat de contestații, acestea pot influența situația doar dacă cetățenul merge cu ea în instanță. Lucru care nu s-a întâmplat.

Referitor la contestațiile înaintate de cetățeni în ziua de 13 noiembrie, CEC-ul a luat act și a declarat că le va transmite Curții Constituționale (CC) care urmează să le ia în calcul atunci când va decide confirmarea rezultatelor alegerilor. Dumitru Vicol, unul dintre organizatorii din Londa a procesului de colectare a semnăturilor pentru mandatarea avocatului care va reprezenta interesele cetățenilor de peste hotare în instanță a declarat într-un mesaj video că din 18 noiembrie, zi în care au fost făcute publice deciziile CEC referitor la contestațiile din diasporă, legislația prevede trei zile pentru atacarea hotărârilor CEC în instanța de judecată. Respectiv, luni avocatul va merge în instanță. Iar dacă magistrații vor constata că cetățenilor li s-a încălcat un drept constituțional, CC ar putea să nu valideze alegerile.

Circa 170 de contestații au ajuns la CEC, fiind transmise de către Dan Perciun, reprezentantul concurentului electoral Maia Sandu, Membrii instituției le-au remis autorului, pentru că acesta nu are un mandat sau o procură prin care ar confirma că reprezintă interesele cetățenilor din diasporă. Respectiv, autorii proiectului „Adoptă un vot!” și moldovenii din orașele în care s-au epuizat buletinele de vot depun eforturi pentru a mandata avocați care i-ar reprezenta în instanță. Spre exemplu, din Londra au fost trimise în Chișinău 63 de semnături pentru mandatarea avocatului. „CEC, you got a problem! Mai strângem în Dublin, Paris, Mestre, Bologna, Parma si Canada. Căutăm Moscova”, scriu cetățenii din diasporă.

15078801_10154233108648924_4459355271295313680_n

Mai mult, diaspora a elaborat și o hartă, care este actualizată continuu, a orașelor în care moldovenii vor ieși la proteste.

15095517_1221803817879316_2033878743168842787_n

Astfel, în cel puțin 17 orașe de pe continentul european moldovenii vor ieși la protest pentru a cere alegeri repetate. Pe parcursul ultimei săptămâni cetățenii din diasporă au organizat flashmob-uri și au revendicat dreptul la vot. Aceștia au adus cu ei tricolorul R. Moldova și pancarte cu mesajul „Vrem să votăm!”, au aprins lumânări și au interpretat cântece.

Citiți și

Duminică, PROTEST. Se cer demisii și alegeri repetate


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Leunte din Țara Lăpușnei

  Ultima oră-
  —————————————
  Maia Sandu și alți lideri opozanți, cu documentele în mână
  și cu ajutorul avocaților independenți voluntari de peste hotare /din Estonia, Polonia, România, etc./
  TREBUIE SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERNUL MAFIOT ANTI-POPOR DE LA CHIȘINĂU
  pt. NEPERMITEREA MIILOR DE EST-MOLDOVENI ROMÂNI DE A VOTA la 13 Nov.2016
  ÎN CONFORMITATE CU CONSTITUȚIA-
  – LA CURTEA DREPTURILOR OMULUI DE LA CONSILIUL EUROPEI DE LA STRASBOURG
  -și LA CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE LA HAGA /OLANDA
  ——————————————————————————
  ALEGERI PREZIDENȚIALE FURATE ȘI FRAUDATE !
  JOS HUNTA ROȘIE MAFIOTĂ TERORISTĂ !

 2. Simion

  Perfect! Bravo! Nu mai are rost sa cauti dreptate sau moralitate la niste jeguri umane, la o justitie infractoare. Cavalerii corupti ai Moldo-Mafiei. Au dat cinstea pe coruptie, au data alegerea corecta si independenta pe frauda si nerusinare crasa. Au de ales criminalii, jefuitorii de voturi intre nr. 6, nr 23, iara boiata aia de la CEC-isti, Alienata alias Betisor 2, la Rusca.

 3. meteorit

  Sustin cu caldura aceasta miscare si explic celora care-s departe de realitate ce se intimpla, sunt profesor. Succes Diaspora, succes Maia Sandu!

 4. Raluca

  PROTEST LA CHICAGO !
  ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !
  ——————————————————————-
  Duminică, 20 Nov.2016, orele 12 – 4 pm,
  Chicago,la intrarea principală la Navy Pier, un loc turistic cu multă lume.
  Cu drapele tricolore și sloganuri anti-mafie-
  STOP OFFICIAL MAFIA IN EAST-MOLDOVA !
  ARREST RUSSIAN TERRORIST DODON IN EAST-MOLDOVA !
  STOP OFFICIAL FRAUDS – WE WANT FREE ELECTIONS !
  EAST-MOLDOVA IS ROMANIA !
  EAST-MOLDOVA IS EUROPE, NOT RUSSIA !
  RUSSIAN ARMY – GO HOME FROM MOLDOVA !
  —————————————————————————————
  A)
  Comunitatea Moldovenilor din Chicago-/fondată- ian.2015/.
  -https://www.facebook.com/pages/Community-of-Moldovans-in-Chicago-CMC/839431549434146
  Președinte: Mariana Berbecaru /fotografă,cu studii în România/.
  E-mail: marianaberbecarucmc@yahoo.com
  Tel: +1 773-403-5761
  B)
  Asociația Moldovenilor din Chicago-/fondată-Nov. 2013/
  -https://www.facebook.com/pages/Association-of-Moldovans-in-Chicago/397820553684383.
  Președinte:Lilian Gaibu /șofer din Cimișlia/
  tel.+1 773.272.2514.
  E-mail: MoldoveniChicago@gmail.com
  C)
  Consulul Onorific al Rep. Moldova în Chicago – Dorel Năsui
  /businessman,născut 1956 s.Vișeul de Jos, Maramureș/
  -3601 E. Algonquin Road, Ste. 880
  Rolling Meadows, IL 60008
  – Phone: +1 (847) 818-1720
  – Fax: +1 (847) 818-9190-
  e-mail:office@moldovaillinoishc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *