Principală  —  IMPORTANTE   —   ONG-urile de media condamnă tentativele…

ONG-urile de media condamnă tentativele de intimidare a jurnaliștilor prin intentarea neîntemeiată a dosarelor penale

Foto: burkprf.ru

Organizațiile neguvernamentale de media se solidarizează cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) și își exprimă îngrijorarea în raport cu încheierea judecătorească prin care a fost anulată ordonanța procuraturii de refuz în pornirea urmăririi penale împotriva Centrului de Investigație Jurnalistice și a reporterilor organizației, anunță Asociația Presei Independente (API).

ONG-urile de media consideră că practica inițierii dosarelor penale împotriva jurnaliștilor, care și-au exercitat misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public, constituie un atac la libertatea de exprimare a mass-mediei și libertății presei. 

În context, organizațiile semnatare solicită persoanelor care se consideră prejudiciate în drepturi prin activitatea mass-mediei să renunțe la utilizarea abuzivă a pârghiilor prevăzute de lege drept mijloace de intimidare a jurnaliștilor și cer organelor de drept să soluționeze cauzele penale sau contravenționale în care sunt vizați jurnaliștii cu respectarea garanțiilor speciale, deferite prin lege mass-mediei. 

Potrivit CIJM, urmare a publicării unei investigații jurnalistice despre averile foștilor soți Igor Popa (procuror) și Ala Popa (avocată), ultima a depus o plângere penală împotriva jurnaliștilor pentru pretinsa încălcare a inviolabilității vieții personale (art. 177 al Codului penal). După ce jurnaliștii au fost cercetați timp de aproape un an într-un proces penal, procurorul pe caz a emis ordonanța de refuz în începerea urmăririi penale pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Pe 27 ianuarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, judecătorul Victor Rațoi a anulat ordonanța procurorului privind refuzul de a iniția urmărirea penală la cererea Alei Popa pentru pretinsul fapt de culegere ILEGALĂ a datelor despre averea celor doi foști soți, Igor și Ala Popa, în cadrul investigației jurnalistice „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată pe 22 iulie 2020 .

Investigația jurnalistică scoate la inveală faptul că procurorul Igor Popa, șef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, anterior fost procuror general adjunct, nu a indicat în declarația pe avere imobilele pe care le utilizează. El a recurs la un divorț cu soția sa, după care pe numele ei au fost înscrise imobilele respective. Jurnaliștii au arătat în ancheta jurnalistică că procurorul locuiește împreună cu soția sa și copiii în acel imobil, unul de lux din centrul Chișinăului. La sfârșitul anului 2021, procurorii au pornit două dosare penale pe numele lui Igor Popa, pentru fals în declarații și îmbogățire ilicită, ambele dosare având la bază informațile din investigația jurnalistică.    

Organizațiile semnatare a declarației:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociaţia Presei Independente

Comitetul pentru Libertatea Presei 

Asociația Media-Guard 

Centrul  „Acces-Info”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Presei Electronice