Principală  —  IMPORTANTE   —   CSE urmează să decidă dacă…

CSE urmează să decidă dacă va fi sau nu anulată starea de urgență din R. Moldova instituită în legătură cu criza în sectorul energetic

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) se va întruni în ședință în următoarele zile pentru a decide dacă va fi sau nu anulată starea de urgență instituită până la 20 noiembrie, în legătură cu deficiențele R. Moldova de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul în acest sens a fost făcut luni, 1 noiembrie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regioanale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, membrii CSE urmează să revizuiască decizia adoptată de Parlament, la 22 octombrie, prin care a fost instituită stare de urgență în legătură cu criza în sectorul Energetic întrucât R. Moldova a semnat un contract de livrare a gazelor naturale pentru o perioadă de cinci ani cu Gazprom.

„Viceprim-ministrul Spînu anunță că în următoarele zile va fi convocată ședinta Comisiei pentru Situații Excepționale care va decide dacă va fi sau nu anulată starea de urgență instituită până la 20 noiembrie, în legătura cu criza de gaze. Asta în condițiile în care R. Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom pentru 5 ani”, a declarat Andrei Spînu.

La 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom. Potrivit documentului, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se aplică exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Detalii aici.

În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.