Principală  —  Ştiri  —  Social   —   APCE îndeamnă autoritățile din R.…

APCE îndeamnă autoritățile din R. Moldova să se abțină de la orice intimidare a politicienilor, activiștilor și martorilor cheie în cazul furtului miliardului

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a emis recent o declarație în care îndeamnă R. Moldova  să se abțină de la orice intimidare a politicienilor, activiștilor și martorilor cheie în cazul furtului miliardului.

„Din 2015, mii de moldoveni s-au mobilizat împotriva fărădelegii, corupției, dictaturii oligarhice și au cerut ca cei implicați în cazul furtului miliardului din sistemul bancar al R. Moldova să fie aduși în fața justiției. Protestatarii cereau independența instituțiilor statului de influența oligarhilor. Martori cheie, cum ar fi Victor și Viorel Țopa, Veaceslav Platon-Kobalev, care și-au exprimat în mod public dorința de a depune mărturie despre implicarea magnatului Plahotniuc în spălarea de bani și operațiuni financiare ilegale, au devenit subiecți ai persecuției politice.

La 29 august 2016, Platon-Kobalev a fost extrădat ilegal în Moldova cu avionul charter din Ucraina. Organizația pentru drepturile omului Amnesty International și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că în Moldova, Platon-Kobalev este ținut în condiții inumane de detenție.

În Rezoluția sa recentă Nr. 1955 (2013), Adunarea Parlamentară a relevat disfuncționalități grave la Procuratură și la alte instituții de aplicare a legii. S-a subliniat necesitatea depolitizării instituțiilor statului și asigurarea unei mai bune separări a puterilor și s-a accentuat că „instituțiile de stat nu ar trebui niciodată să servească doar interesele unui partid sau ale unui singur individ”.

Facem un apel prin prezenta la autoritățile din Moldova să respecte toate angajamentele în domeniul drepturilor omului și să se abțină de la orice intimidare a politicienilor, activiștilor și martorilor cheie„, se spune în document.