Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Andrei Năstase: „Statul care își…

Andrei Năstase: „Statul care își omoară oamenii înainte să ajungă la spital”

Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, condamnă majorarea tarifelor pentru serviciile medicale.

Ce face statul pentru cetățenii care nu-și permit poliță de asigurare? Într-o țară normală, i-ar proteja. În Moldova lor „stabilă” – îi condamnă practic la moarte. Să stai în reanimare astăzi e de două ori mai scump – iar drept „mulțumire”, statul nu-ți dă nici medicamente și nici mâncare. Și asta pentru că n-aveai bani de poliță. Logic… Și nu e nici vina medicilor care, la fel ca și profesorii, sunt plătiți mizer pentru faptul că salvează și schimbă vieți zi de zi – o nimica toată, zice statul. Pe hârtie, însă, totul e roz. În realitate, sute de oameni, alungați de acest regim antipopular, pleacă zilnic din țară în căutarea unui minim accesibil și eficient de educație și servicii medicale, de securitate personală și familială, de venituri decente și bunăstare.

Aici, însă, fără economie, fără justiție, cu hoți amnistiați și hoții legalizate, statul o să stea mereu în „stabilitate”, indiferent că mai exiști tu în el sau nu”, susține Năstase, într-un comunicat de presă.

Amintim că, la finele anului trecut, Catalogul tarifelor unice a fost modificat printr-o hotărâre de Guvern. Astfel, majoritatea serviciilor medicale prestate în R. Moldova s-au scumpit. Unele prețuri au crescut de 2-3 ori, altele – de cinci ori și mai mult.

Astăzi, 23 februarie, mai mulți oameni au protestat în fața Ministerului Sănătății. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de majorarea tarifelor la serviciile medicale. „Protestăm împotriva unei tentative criminale de majorare a prețurilor pentru serviciile medicale ce sunt prestate. În loc să găsească soluții și să dea o mână de ajutor oamenilor săraci care și așa deabia supraviețuiesc, guvernanții noștri aprobă majorarea tarifelor”, declarau oamenii.

 

De scumpirea serviciilor medicale s-a arătat îngrijorat și Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului: „Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității”.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății afirmă că: „Noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii R. Moldova care dețin poliță de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate. Menționăm, de asemenea, speculațiile lansate pe spațiul public potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici, la servicii medicale sunt neîntemeiate și false”.