Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce a fost expulzat…

De ce a fost expulzat din R. Moldova George Simion, liderul Mișcării „Acțiunea 2012”?

George Simion, liderul platformei „Acțiunea 2012” a fost expulzat din R. Moldova și are interdicție de a intrare pe o perioda de 5 ani în țara noastră.

„Sunt reținut de SIS. Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 mai. Distribuiți!”, a scris acum două ore, Simion, pe o rețea de socializare.

Ulterior a revenit, precizând că se află deja în vamă, după ce a fost escortat de ofițerii SIS.

„Sunt în vamă, expulzat cică 5 ani, aștept hârtia. Se temeau sa nu fie multă lume în PMAN pe 16 mai”, a scris Simion.

Acesta a fost reținut în jurul orei 18.00 în fața Liceului „Gheorghe Asachi” unde urma să se întâlnescă cu cadrele didactice. El a fost invitat de colaboratorii SIS să-i însoțească la sediul instituției. Ulterior, a fost urcat în mașina cu care a fost dus spre granița cu România. Deocamdată, SIS nu a venit cu o reacție oficială pe marginea acestui caz, pentru a explica circumstanțele cazului.

„Acțiunea 2012” este o organizație care militează pentru Unirea R. Moldova cu România. Pe 16 mai, aceștia organizează o acțiune de protest, prin care vor solicita UNIREA.

Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reţinerea cetăţeanului român George Simion de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion, aflat acum în drum spre România.Informaţiile sunt prezentate de Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis miercuri seara, scrie mediafax.ro

„Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România”, se arată în comunicat, citat de Mediafax.

Ministerul adaugă că, prin Ambasada României la Chişinău, păstrează în atenţie cazul, pentru obţinerea tuturor informaţiilor clarificatoare.