Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un judecător care a luat…

Un judecător care a luat decizii controversate, propus de CSM la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău

Ghenadie Pavliuc, judecător la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost propus de Consiliul Superior al Magistraturii la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Magistratul a intrat în ultimii ani în atenția opiniei publice după ce a luat mai multe decizii dubioase. 

La concursul repetat pentru ocuparea unuia din cele 5 posturi de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău s-a înscris un singur candidat – Ghenadie Pavliuc, care a fost în ultimii ani judecător de instrucție la fosta Judecătorie Buiucani a capitalei.

În mai 2015 acesta i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar de Orhei, un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, acesta l-a eliberat pe Șor şi din arestul la domiciliu.

În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, Ghenadie Pavliuc l-a trimis după gratii pe fostul premier Vlad Filat.

Tot Ghenadie Pavliuc a fost judecătorul care l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare.

În trecut, actualul candidat la funcția de vicepreședinte a Judecătoriei Chișinău, a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul dintre ele a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.

Detalii despre cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc puteți citi AICI

Pentru a ajunge la conducerea Judecătoriei Chișinău, candidatura lui Ghenadie Pavliuc, trebuie să fie acceptată și de către președintele țării.

Ghenadie Pavliuc şi soţia sa, Carolina Pavliuc, sunt angajaţi la stat. El este judecător, iar ea – medic. Cei doi, din 2011, locuiesc însă într-o casă particulară aflată într-o zonă de elită din sectorul Ciocana, mun. Chişinău. Casa, construită în anii 2008 — 2011, pe când Pavliuc era judecător şi vicepreşedinte la Judecătoria Donduşeni, are, în actele cadastrale, o suprafaţă de doar 72 m.p., deşi, în realitate, pare mult mai mare. Totodată, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate, magistratul susţine că imobilul are o suprafaţă dublă, de 155 m.p. Casa valoarează cel puţin patru milioane de lei, în timp ce acesta scrie în acea declaraţie că ea are o valoare cadastrală de doar jumătate de milion, preţ cu care nu cumperi, astăzi, nici măcar un apartament de 50 m.p. în Chişinău. În 2011, când era deja finalizată, casa a fost pusă în gaj la Victoriabank pentru un credit de 150 mii de lei, pe care familia Pavliuc urmează să-l ramburseze până în 2021. În 2013, soţia sa, Carolina, a contractat un alt credit de 30 mii de lei, tot de la Victoriabank.