Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ombudsmanul, ascuns de 7 aprilie,…

Ombudsmanul, ascuns de 7 aprilie, numit viceministru al Justiției

Fostul avocat al poporului în perioada protestelor din 2009, care abia la o săptămână după ce zeci de tineri  au fost reținuți și torturați la sectoarele de poliție din Chișinău a efectuat o vizită în insitituțiile de detenție preventivă, a fost numit viceministru al Justiției. Inițiativa a fost susținută de întreg Cabinetul de miniștri.

Anatolie Munteanu a fost avocat parlamentar și director al Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM) între 2008-2015, iar în prezent este preşedintelele Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii.

În 2009 societatea civilă a criticat inactivitatea lui Munteanu, directorul CpDOM, și a altor trei avocați parlamentari Oleg Efrim, Aure­lia Gri­go­riu şi Tamara Plă­mă­de­ală, sin­gu­rii care au avut acces şi ar fi putut relata pro­fe­si­o­nist des­pre iadul din sec­toa­rele de poli­ţie. Abia la 13 aprilie, la o săptămână de la reținerile din 7 aprilie, aceștia au efectuat o vizită pentru a discuta cu persoanele torturate. Deși ar fi trebuit să intervină imediat pentru a preveni orice fel de violențe, mai mulți părinți ai tinerelor torturate la poliție au declarat că au solicitat ajutor la CpDOM, dar au fost refuzați. Tot atunci, Ser­giu Ostaf, şeful CREDO, orga­ni­za­ţie negu­ver­na­men­tală mem­bră a Meca­nis­mu­lui Naţio­nal de Pre­ve­nire a Tor­tu­rii, susţinea că, în apri­lie 2009, principalul ombudsman al R. Moldova, Ana­to­lie Mun­teanu, a fost per­soana care a des­cu­ra­jat mem­brii aces­tei struc­turi să docu­men­teze toate cazu­rile de tor­tură.

Experții au cali­fi­cat acti­vi­ta­tea CpDOM în apri­lie 2009 drept insu­fi­cientă.

Anatolie Munteanu are studii superioare juridice și este magistru în drept. Anterior, Munteanu a fost şef al Secţiei judiciar-penale a Procuraturii Generale, iar ulterior şef-interimar al Direcţiei judiciare a PG.