Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Infografic, doc // Justiție „confidențială”…

Infografic doc / Justiție „confidențială” de 260 000 USD. Cum nu se înregistrează audio ședințele

Deși, încă în noiembrie 2015 înregistrarea audio sau video a fiecărei ședințe de judecată a devenit obligatorie,  acest lucru nu se întâmplă în practică. Cel puțin, despre asta vorbesc datele statistice. La Curtea de Apel Bălți, din cele 12 933 de ședințe de judecată, câte au avut loc în 2016, doar două (!) au fost înregistrate audio. Cu una mai mult, adică trei, au fost înregistrate la Judecătoria sect. Buiucani din capitală, deși, în 2015 acolo s-au desfășurat  peste 32 de mii de ședințe. În Fișa Statistică a Judecătoriilor din R. Moldova nu se regăsesc date precum că în 2016 la Judecătoria sect. Buiucani ar fi fost înregistrată vreo ședință.

Proiectul de lege care propunea modificarea Codul de rocedură penală și Codul contravențional în acest sens, au fost votate de Pralemant în ambele lecturi la 19 noiembrie 2015. Deja la data de 18 decembrie a aceluiași an, prevederile, care impuneau înregistrarea audio sau/ și video a ședințelor de judecată, intrau în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial.

„Proiectul vizează excluderea posibilității de neînregistrare audio sau video a ședințelor. În prezent toate instanțele judecătorești sînt dotate cu echipamentul necesar”, preciza atunci viceministrul Justiției Nicolae Eșanu.

Cu toate acestea, datele statistice arată că doar un număr foarte mic de ședințe sunt, totuși, înregistrate. Dacă raportăm numărul ședințelor înregistrate la numărul total al ședințelor care au avut într-o anumită instanță, constatăm că Judecătoria Militară înregristrează cel mai înalt procentaj.

 

De cealaltă parte, Judecătoria sectorului Centru, unde pe parcursul anului trecut au fost organizate peste 35 de mii de ședințe, au fost înregistrate audio doar 244.

La Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații au avut în 2016 cel mai mare număr de ședințe de judecată, tocmai 55 346,  înregistrăiri audio s-au făcut în doar 241 de cazuri.

Încă în 2009 toate instanţele judecătoreşti din ţară au fost dotate cu echipament necesar înregistrării audio a şedinţelor de judecată. Deşi au fost cheltuiţi mai bine de 260 000 de dolari pentru acest sistem, în majoritatea instanţelor el nu este utilizat cnform legii.

Toate sălile de judecată din Moldova au fost dotate cu seturi de înregistrare audio digitală: microfon, computer și program special, în scopul asigurării transparenţei actului de justiţie, judecării echitabile, sporirii preciziei înregistrării informaţiei din timpul proceselor de judecată şi al eliminării percepţiei privind conduita şi comunicarea necorespunzătoare în instanţa de judecată. Proiectul a fost realizat cu suportului financiar din partea Programului pentru Buna Guvernare finanţat de Fondul „Provocările Mileniului” şi administrat de USAID.

Vedeți aici reacția CSM după publicarea acestei știri.