Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Administratorii firmelor afiliate lui Platon…

Administratorii firmelor afiliate lui Platon și implicate în schemele dubioase, martori în dosarul de escrocherie pe numele acestuia

În ședința din 14 martie a Judecătoriei Chișinău, magistrații Victor Boico, Vitalie Budeci și Elena Cojocari au admis parțial cererea avocaților lui Veaceslav Platon și au dispus audierea în calitate de martori a 13 persoane, obligând apărarea să asigure prezența acestora în fața instanței. Platon este acuzat de procurori că a obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Lista martorilor apărărării care urmează a fi audiați în dosarul Platon cuprinde 13 nume. Printre persoanele care vor fi citați pentru a face mărturii se numără și administratorii a cinci firme care în decembrie 2011 şi decembrie 2012 au beneficiat de credite de la Victoriabank în sumă de 40 milioane de USD şi 123,9 milioane de lei. Banii au fost transferaţi la patru firme off-shore: „Augela Systems”, „Seabon Limited”, „Westburn Enterprises” şi „Caldon Holding”, firme care au fost implicate şi în spălarea celor 20 de miliarde USD din Rusia prin instanţele de judecată din R. Moldova.

Ca să obţină credite de la Victoriabank, cei cinci agenţi economici conduşi de cetăţeni ucraineni au pus în gaj acţiuni de la Moldindconbank, Asito, imobile din Moldova şi Federaţia Rusă. Creditele au fost contractate pentru o perioadă de patru ani, până în 2015. „Între timp, pentru a sustrage anumiţi bani de la BEM, două societăţi comerciale, care fac parte din grupul Şor, obţin credite în sumă de 53 milioane de euro”, a precizeazat anterior șeful PA făcând referire la firmele „Provolirom” SRL și „Caritas Grup”. Aceste firme, după ce au obţinut creditele, au transferat banii în off-shoruri. După mai multe tranzacţii succesive, banii ajung la un alt off-shore, care încheie un contract de fidejusiune (situaţia când o parte (fidejusor) se obligă faţă de o altă parte (creditor) să execute integral sau parţial, gratuit sau oneros, obligaţia debitorului) cu Victoriabank pentru garantarea restituirii împrumuturilor luate în 2011 şi 2012 de cei cinci agenţi economici conduşi de ucraineni afiliaţi lui Veaceslav Platon.

Este vorba despre cinci firme conduse de ucraineni: „Semgroup-Systems”, condusă de Oleksandr Illiushenko, „Infoart International”, condusă de Oleksii Romaniuk, „Neghina-Com”, condusă de Maksym Zviagin, „Cristal Impex”, condusă de Yurii Malikhatko, şi „Bogdan & CO”, condusă de Bohdan Kuchai, firmă cu sediul în Căuşeni, oraşul în care s-a născut Platon.

De asemenea, în lista martorilor se numără Svetlana Banari, Viorel Bîrcă, Viorel Melnic, Stanislav Guța,  Alexandr Semenț, Andrei Mereuță,  Vasile Lașco și Aliona Stașevskaia, despre care presa a scris că ar fi una dintre persoanele de încredere a lui Platon. Aceasta este fondatoare a firmei La Verloc Development INC  din Kiev, potrivit rise.md, iar în perioada 2003- septembrie 2013, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Moldindconbank. În septembrie 2013 ea a fost dată în urmărire de către organele de anchetă fiind suspectată de complicitate în aşa-zisul dosar Completgaz.

Citiți și

Miliardul lui Platon