Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European i-a acordat opozantului…

Parlamentul European i-a acordat opozantului rus Aleksei Navalny „Premiul Saharov”, pentru apărarea libertății de gândire

Parlamentul European i-a acordat opozantului rus Aleksei Navalny „Premiul Saharov”, pentru apărarea libertății de gândire. Anul trecut, distincția a fost câștigată de reprezentanții opoziției din Belarus.

„Aleksei Navalny a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare”, a declarat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Navalny, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat Sassoli, scrie Biziday.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul European îl descrie pe Navalny ca fiind „un activist anticorupție și adversar politic major al președintelui rus Vladimir Putin, remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia”.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost închis după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat timp de câteva luni pentru a-și reveni după ce a fost otrăvit cu Noviciok în august 2020.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus și a spus în repetate rânduri că modul în care este tratat nu poate fi dezvăluit, pentru că este o chestiune care aparține strict serviciului închisorii. De altfel, președintele rus Vladimir Putin se străduiește să evite chiar să-i menționeze numele.

Citiți și: Un grup de 45 de țări solicită explicații Rusiei pentru otrăvirea lui Alexei Navalny