Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un grup de 45 de…

Un grup de 45 de țări solicită explicații Rusiei pentru otrăvirea lui Alexei Navalny

Foto: tass.ru

Un grup de 45 de ţări, printre care Statele Unite, Canada şi membrii Uniunii Europene, au cerut marţi în faţa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice ca Rusia să ofere explicaţii după otrăvirea în 2020 a opozantului Aleksei Navalnîi, scrie The Moscow Time.

Moscova are la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde la întrebările adresate de ţările respective, în conformitate cu regulile OIAC al cărei sediu se află la Haga.

Pentru experţii occidentali, adversarul Kremlinului a fost victima în august 2020 agentului neurotoxic din epoca sovietică Noviciok. Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania înainte de a fi închis la întoarcerea în Rusia, relatează AFP.

Moscova a negat întotdeauna orice implicare. Marţi, 5 octombrie, „45 de state părţi, printre care Marea Britanie, au informat Consiliul Executiv al OIAC că vor pune oficial întrebări Rusiei despre otrăvirea lui Navalnîi în temeiul articolului 9 al Convenţiei”, a anunţat pe Twitter delegaţia britanică.

„Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său”, se arată în declaraţia celor 45 de ţări.

„Statele Unite şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări cu privire la tentativa de asasinăre de către Rusia a lui Navalnîi cu o armă chimică la 20 august 2020 şi intenţia sa de a coopera cu OIAC”, a declarat Washingtonul într-un comunicat.

„Având în vedere statutul său de stat parte la Convenţia privind armele chimice, lipsa persistentă de transparenţă şi cooperare a Rusiei în ceea ce priveşte otrăvirea este de deosebit de preocupantă”, a adăugat Washingtonul.

Ţările occidentale cer în special Rusiei să descrie în detaliu măsurile pe care le-a luat de la 20 august 2020 ca răspuns la incident. Sunt, de asemenea, surprinse că Moscova nu a primit încă experţi ai OIAC pe teritoriul său pentru a ajuta la anchetă, în pofida unei invitaţii în acest sens din octombrie 2020.

„În ciuda mai multor solicitări” formulate de numeroase state părţi, „Rusia nu a oferit până în prezent o explicaţie credibilă despre incident”, au declarat cele 45 de ţări într-un document oficial postat pe site-ul OIAC.

„Nu avem cunoştinţă despre anchete interne în desfăşurare în Rusia”, au adăugat acestea.

Alcătuit din 41 de state membre, Consiliul Executiv al OIAC se întruneşte săptămâna aceasta pentru a discuta despre progresele realizate în eliminarea armelor chimice din întreaga lume.

Pe de altă parte, statele membre ale Consiliului Executiv au cerut Siriei luni să autorizeze sosirea inspectorilor pe teritoriul său. Acestea consideră că Damascul continuă să încalce obligaţiile sale privind verificarea eventualei prezenţe a armelor chimice în locurile susceptibile să le producă sau să le stocheze.