Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Criticul Kremlinului Alexei Navalny anunță…

Criticul Kremlinului Alexei Navalny anunță că autoritățile închisorii unde e încarcerat i-au schimbat statutul în „extremist și terorist”

Foto: reuters.com

Criticul de la Kremlin Alexei Navalny, care se află după gratii, a declarat luni, 11 octombrie, că o comisie a închisorii l-a desemnat drept extremist și terorist. Navalny a declarat pe Instagram că a fost convocat în fața unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea schimbării statutului, transmite Reuters.

Măsura marchează o nouă escaladare a presiunii oficiale împotriva celui mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin. Navalny execută în prezent o sentință de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcări condiționate, despre care a spus că i-a fost atribuită pentru a-i zădărnici ambițiile politice.

Navalny a luat în seamă anunțul, spunând că a salutat faptul că nu mai este desemnat ca predispus la evadare și așa că va fi supus unor controale nocturne mai puțin frecvente și mai stricte de către gardieni.

„Acum am un semn deasupra patului, care spune că sunt terorist”, a declarat Navalnîi în postarea publicată pe rețelele sociale cu ajutorul avocaţilor săi și distribuită ulterior și de soția sa. 

Autoritățile ruse nu au confirmat imediat modificarea statutului lui Navalny, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) nu a răspuns la o cerere privind statutul disidentului Aleksei Navalnîi. 

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost închis după ce s-a întors în Rusia la începutul acestui an din Germania, unde a fost tratat timp de câteva luni pentru a-și reveni după ce a fost otrăvit cu Noviciok în august 2020.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus și a spus în repetate rânduri că modul în care este tratat nu poate fi dezvăluit, pentru că este o chestiune care aparține strict serviciului închisorii. De altfel, președintele rus Vladimir Putin se străduiește să evite chiar să-i menționeze numele.

Citiți și: Un grup de 45 de țări solicită explicații Rusiei pentru otrăvirea lui Alexei Navalny