Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Judecătorii Clima, Macinskaia, Moldovanu, Muruianu,…

Judecătorii Clima, Macinskaia, Moldovanu, Muruianu, Cernat şi Ignat – campioni

În anul 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea) a adoptat 30 de hotărâri care vizează Republica Moldova. În 29 de hotărâri Curtea a constatat cel puţin o violare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Convenţia), iar o hotărâre se referă la satisfacţia echitabilă. Pe marginea acestor hotărâri, Curtea a obligat Moldova să plătească peste EUR 2,100,000.

Din textul câtorva din aceste hotărâri, cum ar fi cauzele Eugenia şi Doina Duca, Ipteh S.A., Hyde Park nr. 4 sau Gurgurov, reiese clar că încălcarea Convenţiei a fost comisă deliberat.

Urmând tradiţia din anii precedenţi, asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” a întocmit lista persoanelor responsabile de pierderea de către Republica Moldova, în anul 2009, a cauzelor la Curte.

Această listă a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii la Curte şi în baza hotărârilor Curţii Europene. Din acest motiv, ea este incompletă şi ar putea conţine inexactităţi.

Lista a fost întocmită pentru a informa publicul şi, eventual, a ajuta autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres sau a altor acţiuni descurajante împotriva persoanelor vizate. Asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” nu susţine iniţierea acţiunii de regres în orice caz de constatare a violării Convenţiei de către Curte. Totuşi, în cazul în care încălcarea fost comisă cu intenţie sau din culpă gravă, acţiunea de regres ar trebui să fie inevitabilă. Asociaţia, de asemenea, pledează pentru examinarea eficientă a fiecărei violări în parte pentru a stabili dacă nu au fost comise abateri disciplinare.

Liste similare au fost întocmite de către Asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” în anii 2006, 2007 şi 2008. Aceste liste se referă la toate hotărârile Curţii care vizează Republica Moldova şi în care a fost constatată cel puţin o violare a Convenţiei.

Persoanele cu cele mai dese apariţii în aceste liste sunt:

Nicolae Clima, judecător al Curţii Supreme de Justiţie, ex-preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii – 10 apariţii

Vera Macinskaia, vicepreşedinte al Supreme de Justiţie -10 apariţii

Natalia Moldovanu, vicepreşedinte al Supreme de Justiţie -10 apariţii

Ion Muruianu, preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie – 8 apariţii

Nina Cernat, vicepreşedinte al Supreme de Justiţie – 7 apariţii

Vasile Ignat, judecător al colegiului economic al Curţii Supreme de Justiţie – 7 apariţii.