Principală  —  Ştiri   —   DECLARAȚIE: O pagină web falsă…

DECLARAȚIE: O pagină web falsă utilizează numele Ziarul de Gardă, furând conținut mediatic

Astăzi, un cititor al Ziarului de Gardă ne-a semnalat că a descoperit un site-fantomă cu denumirea ziaruldegarda.com. Verificările redacției au confirmat faptul că acest site este într-adevăr o fantomă electronică, care face uz de numele „Ziarul de Gardă” și distribuie informații scrise de autori anonimi sau furate de pe alte pagini web, cauzând prejudicii consumatorilor de presă on-line.

Analizând datele, am constatat că pagina web ziaruldegarda.com a fost înregistrată la 7 februarie 2017, de către o persoană pe nume Maxim Luca, având o adresă juridică falsă. Deși în datele de înregistrare e scrisă adresa strada Bălțiului, 5, în datele Întreprinderii de Stat Cadastru o asemenea adresă nu există. De asemenea, codul poștal indicat de registratorul paginii este incorect. Cei care au înregistrat această pagină web au lăsat și un număr de telefon: 69141305. Contactat în mod repetat de redacție, cineva a răspuns la acest număr de telefon, asigurându-ne că nu are nimic în comun cu mass-media, nu este implicat în crearea niciunui site și că nu a permis nimănui să-i utilizeze numărul de telefon.

Pe ziaruldegarda.com nu există vreo mențiune despre cine și de ce a creat această pagină web, unde se află, cum pot fi contactați, care este scopul ei și de ce a fost furat numele unui ziar tipărit și on-line care funcționează legal în R. Moldova începând cu anul 2004, dar și conținutul altor ediții media. Portalul apărut are o politică editorială similară cu alte altor site-uri anonime care au apărut în ultimul an pe piața media din R. Moldova, promovând o poziție anti-opoziție și pro-guvernare.

Remarcăm și faptul că materialele care sunt plasate pe această pagină web sunt scrise de un singur autor, probabil fals, pe nume Stan Filip, de fapt textele fiind preluate de pe numeroase pagini de media oficiale, la unele fiind indicată sursa reală, la altele – nu. Mai constatăm că, deși toate textele sunt semnate de Stan Filip, pe bara URL a paginii apare ca autor un oarecare Harghel (vezi screenshot).

Constatăm cu îngrijorare că această pagină web se dă drept instituție media, dar e bazată pe o adresă fizică falsă, pe alte date false, lansându-se exclusiv pe furtul unei denumiri a unei instituții existente și a conținutului creat de alte instituții media.

–  Solicităm colegii din presa reală să informeze cetățenii despre acest fals. În aceste condiții, când presa independentă este în cele mai precare condiții din câte au existat de la crearea R. Moldova, când falsurile sunt propagate excesiv în media controlată politic, solidarizarea și apărarea presei autentice și a instituțiilor media transparente și cu tradiții etice este o luptă care trebuie dusă zi de zi, oră de oră.

–  Solicităm societatea civilă să vină în sprijinul presei reale, cu nume, adrese, echipe reale. De asemenea, solicităm societatea civilă să se alăture demersurilor noastre către autorități pentru a elucida acest uz de fals și furt brutal de imagine.

–  Solicităm organele de drept să investigheze acest furt de imagine și de informație și să vină cu informații despre beneficiarii finali ai acestui proiect.

–  Solicităm partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să ia act de acest atac asupra imaginii unui reputat grup de jurnaliști de investigații, care este acum pus în condiții dificile de a-și apăra numele și cititorii săi de abuzuri criminale, puse la cale prin intermediul falsurilor.

Nu e prima dată când se fac încercări de a fura identitatea Ziarului de Gardă. În campania electorală din mai 2011, în orașul Chișinău, a fost distribuit un tiraj cu numere false ale ediției tipărite a Ziarului de Gardă, dar și a ziarului Timpul. Organele de drept au inițiat atunci o anchetă, dar nu au prezentat nici până acum numele autorilor falsificatorilor celor două ziare din Chișinău.

Ziarul de Gardă a fost înregistrat la Camera Înregistrării de Stat din R. Moldova la 22 martie 2004, denumirea fiind creată de fondatoarele ziarului. Primul număr tipărit al Ziarului de Gardă a apărut la 29 iulie 2004, tot atunci apărând și pagina web a redacției www.zdg.md, care a crescut constant, anul trecut înregistrând peste un milion de vizitatori unici.

FOTO: Screenshot de pe pagina ziaruldegarda.com, care prezintă autorii: Filip Stan – de-asupra imaginii, Harghel – pe bara URL, în timp ce autorul adevărat al textului este portalul Agora.