Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mame pentru Mame: „Dacă nu…

Mame pentru Mame: „Dacă nu noi, atunci cine le va ajuta?”

IMG_7679

Deși părăsite de toți, au refuzat să-și părăsească propriii copii. Conștientizează însă că, pentru a se descurca, vor avea nevoie de ajutorul altor persoane. Primele care le întind mâna sunt tot mame, ca și ele, care au decis să dea o șansă celor ce se află într-o situație financiară precară.

Peste 100 de mămici și-au consolidat eforturile pentru a ajuta mamele solitare aflate în dificultate. În ajunul sărbătorilor de iarnă, acestea au confecționat jucării pentru brad, care, ulterior, vor fi vândute, iar banii colectați vor fi utilizați pentru mamele singure sau din familii social-vulnerabile. Datorită ajutorului unor astfel de mămici, va fi deschisă și o casă de tranziție pentru mamele orfane, care va oferi un adăpost sigur pentru trei cupluri mamă-copil.

„Am fost învățați să dăm din coate…”

 Tamara Velicinschi a venit de la Sărăteni, Telenești, să participe la campania „De la Mame pentru Mame”. Nu cunoaște alte mămici prezente la evenimentul de caritate, însă a fost motivată să întindă o mână de ajutor chiar de fiica sa, care este angajată la Misiunea Socială „Diaconia”, organizatorul evenimentului, și care cunoaște din prima sursă problemele de care se ciocnesc aceste femei. „Înțeleg foarte bine greutățile cu care se confruntă mămicile respective. În plus, sunt profesoară și cunosc mulți copii din familii social-vulnerabile. Văd în ce condiții trăiesc aceștia. Conștientizez că este nevoie de un ajutor, de un sprijin, de o susținere din afara familiei. Aici, însă, e vorba de familii monoparentale, deci situația e și mai complicată, deoarece copilul este îngrijit de un singur părinte”, spune Tamara.

Se bucură că, în pofida dificultăților, aceste femei nu și-au abandonat copiii. „Ele trebuie ajutate să-și îngrijească micuții, în primul rând, pentru că nu au renunțat la ei. Vedem zilnic copii care o duc în sărăcie și statul ar trebui să le acorde mai multă atenție. Chiar și ajutoarele financiare ar trebui monitorizate, ca să fim siguri că ajung la destinație”, consideră femeia. Tamara, mamă a doi copii, își amintește că și ei i-a fost greu să-și crească fiicele. Din fericire, nu a fost singură. Alături de soț și susținută de părinți, a reușit să facă față greutăților. „Atunci, trăiam alte timpuri, când nu primeam salariile câte o jumătate de an. Magazinele erau pustii. Însă abia acum, când privesc în urmă, conștientizez prin ce-am trecut. Atunci, eram motivați de copii să ne mișcăm înainte. Vorba oamenilor: am fost învățați să dăm din coate și să nu așteptăm mană cerească”, spune femeia.

Voluntar la război, cu un copil acasă

O perioadă, Tamara Velicinschi a fost singura care aducea un ban în casă, însă nu se plânge. „Pe atunci, se închideau multe instituții și nu erau locuri suficiente de muncă. Soțul, însă, mă ajuta la treburile casnice. Tot el îngrijea pământul. Într-un final, ne-am descurcat, și soțul și-a găsit de lucru”, relatează femeia. Problemele financiare, însă, sunt nesemnificative în comparație cu frica pentru viața omului drag. Atunci când a început conflictul din Transnistria, soțul Tamarei nu și-a dorit să fie un simplu martor la evenimentele care au marcat, într-un fel sau altul, orice familie. S-a declarat voluntar, lăsându-şi acasă soția și fiica. Inițial, au decis să se ducă mai mulți cunoscuți, prieteni, colegi, pentru ca, în final, să fie singurul din grupul lor care să meargă până la capăt.

Tamara spune că pericolul real al acelor timpuri l-a conștientizat după mulți ani, ascultând relatările soțului. „Ne-a povestit după ani de zile prin ce-a trecut. Era copleșit de diverse sentimente când a revenit acasă. Trebuia să facă ordine în trăirile sale, ca să poată merge mai departe”, explică femeia. „Nu înțelegeam ce pericol îl paște. Mi-am dat seama că situația este mult mai grea când fratele lui a decis să se ducă la el și am cerut să merg și eu. M-a refuzat categoric. Mi-a spus că nu trebuie să văd ce se întâmplă acolo. Atunci, am înțeles că se întâmplă lucruri mult mai groaznice decât cele pe care ni le închipuim”, relatează Tamara privind în trecut. „Slavă Domnului, a ajuns cu bine acasă”, adaugă ea.

Și parcă aveau de toate, dar le lipsea mama 

Galina Florea este una dintre mămicile prezente la eveniment. Deși recunoaște că i-a fost greu să găsească timp, a reușit totuși, și asta pentru ca micuții care vor beneficia de ajutor să nu fie abandonați. Spune că, în copilăria sa, nu a dus lipsă de nimic, la fel ca și propriii săi copii. „Am avut părinți grijulii, deși era o perioadă dificilă. Pe atunci, oamenii creșteau câte 10-12 copii și nu-i abandonau. Astăzi, cu părere de rău, cresc câte unul-doi și mereu se găsesc motive să renunțe la copii: fie că nu au cu ce-i crește, fie că le este frică etc. Cred că problema constă în lipsa de responsabilitate”, consideră femeia, adăugând că orfelinatele nu reprezintă cea mai bună soluție. „Sora mea a înfiat un copil. Am avut ocazia, timp de o jumătate de an, să tot merg la casa de copii până au fost perfectate toate actele. Câte lacrimi am vărsat în perioada respectivă…  Și parcă aveau de toate, dar le lipsea mama”, spune Galina. „Aceste femei nu au renunțat și trebuie ajutate acum, pentru ca micuții lor să nu se afle în situații similare”, adaugă ea.

Ana Morgoci participă al doilea an consecutiv la evenimentul de caritate. „Știu foarte bine în ce situație se află aceste mămici și înțeleg că, fără ajutor, sunt puține șanse să izbutească”, spune Ana. Își amintește primii ani de căsnicie, când problemele financiare au bătut la ușă. Au fost susținuți, însă, de părinți. „Astăzi, noi deja suntem cei care putem să ajutăm pe altcineva. Întoarcem binele care ni s-a făcut nouă. Evident că ne ajutăm și propriii copii, dar aceste femei, în mare parte orfane, nu sunt ajutate de nimeni. Dacă nu noi, atunci cine le va ajuta?”, declară Ana Morgoci.

Darul suprem al lui Dumnezeu – copiii

Misiunea Socială „Diaconia” organizează campania „De la Mame pentru Mame” pentru al patrulea an consecutiv. Proiectul are drept scop sprijinirea cuplurilor mamă-copil aflate în dificultate. În acest sens, au fost preconizate două acţiuni-cheie: evenimentul cultural de caritate „De la Mame pentru Mame”, care s-a desfășurat în data de 13 decembrie și la care au participat peste 100 de femei, ce au confecționat jucării de brad, dar şi târgul cu vânzarea jucăriilor respective, care va avea loc pe 20-21 decembrie.

„În acest centru (Centrul Maternal „În braţele mamei”, n.r.), suntem alături de femeile curajoase care au decis să păstreze darul suprem al lui Dumnezeu pentru o femeie – copiii. Nimic nu poate fi mai frumos decât un copil în brațele mamei, pentru că această căldură o poartă toată viața”, spune Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”.

Evenimentul de caritate din 13 decembrie s-a încheiat cu o licitație, în urma căreia au fost adunați 21.330 de lei, bani care vor fi utilizați pentru cuplurile mamă-copil, plasate la centrul maternal.