Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   [DOC] Angajaţii SIS, vecini cu…

[DOC] Angajaţii SIS, vecini cu un offshore din Cipru

460-tomaili-sis-1Dosarul penal pe numele lui Ivan Tomailî, directorul companiei de construcţii care urma încă din 2008 să construiască locuinţe pentru angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), întârzie să fie trimis în judecată, pe motiv că, deocamdată, nu a fost efectuată expertiza în construcţii. „Aşteptăm rezultatele, apoi vom decide ce facem”, zice procurorul. Totodată, reprezentanţii companiei de construcţii susţin că au ajuns la o înţelegere cu angajaţii SIS, ca Tomailî, împreună cu o altă companie de construcţii, să reînceapă lucrările la 1 martie, curent.

În septembrie 2008, printr-o hotărâre de Guvern, SIS a devenit proprietarul unui hectar de teren situat pe str. Grenoble, 159. O lună mai târziu, instituţia a încheiat un contract de colaborare cu ÎI „Tomailî-Argo”. Potrivit contractului, pe terenul care aparţinea SIS-ului, ÎI „Tomailî-Argo” urma să construiască 5 blocuri de locuit până în luna octombrie 2011, iar în afară de angajaţii SIS au mai investit bani mai multe persoane fizice care făceau parte din proiectul „Casa ta”, dar şi firma „Mebax-Dublu” SRL.

În anul 2012, angajaţi SIS au ieşit în faţa camerelor de luat vederi, acuzându-l pe fostul director al SIS, Artur Reşetnicov, că a încheiat contract cu o firmă care nu avea experienţă în construcţii. Contactat de ZdG, Reşetnicov nu a răspuns la telefon. Tot în 2012, SIS-ul a publicat un comunicat de presă prin care a solicitat ÎI Tomailî-Argo să rezilieze contractul.

460-proiectul-casa-taSIS desemnează o altă companie, afiliată lui Tomailî

„În contextul neexecutării de către Î.I. „Tomailî-Argo” a obligaţiunilor stabilite în contractul de colaborare, după expirarea termenului de trei ani din data începerii construcţiei fiind ridicate doar 3 nivele din cele 18 preconizate, precum şi în legătură cu modificarea proiectelor de construcţie fără acordul prealabil al Serviciului şi al investitorilor acestuia, la 8 mai 2012 Serviciul a remis spre examinare, pe adresa ÎI ”Tomailî-Argo”, acordul adiţional nr. 3 de reziliere a contractului de colaborare pe cale amiabilă”.

Totodată, Tomailî a fost anunţat că compania de construcţii desemnată să preia şi să finalizeze lucrările la complexul locativ este SRL „Alştconstruct”, fondată de Alexei Buzenco, o firmă afiliată ÎI Tomailî-Argo. În acest sens, Serviciul a solicitat, în termen de 5 zile, transmiterea materialelor ce ţin de valoarea lucrărilor executate, investiţiile achitate de către colaboratorii Serviciului, persoanele fizice din cadrul proiectului „Casa Ta” şi persoana juridică SRL „Mebax-Dublu”.

Ordonanta de Recunoastere a Invinuitului TOMAILI IVAN by Iurie Sanduta

Potrivit SIS-ului, după informarea ÎI „Tomailî-Argo” despre rezilierea unilaterală a contractului de colaborare de către Serviciu, pe adresa colaboratorilor SIS şi a investitorilor proiectului „Casa Ta” au parvenit scrisori cu semnătura lui Ivan Tomailî, precum că ÎI „Tomailî-Argo” urmează să transmită către SRL „Alştconstruct” actele solicitate, iar pentru credibilitate, pe verso a inserat scrisoarea SIS. În realitate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi, din motiv că firma de construcţii nu a reacţionat la solicitare, SIS a expediat materialele pe adresa Procuraturii Generale.

Tomailî, proprietarul construcţiilor de pe terenul SIS-ului

La sfârşitul anului 2012, procurorii anticorupţie au deschis un dosar penal pe numele lui Ivan Tomailî, pentru că a însuşit averea proprietarului, având rolul de organizator, a pregătit un plan infracţional, prin abuz de încredere, sub pretextul de investire în construcţia mai multor blocuri locative, a dobândit ilicit de la mai mulţi investitori mijloace financiare în proporţii deosebit de mari, suma acestora depăşind 14 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, pentru a-şi ascunde intenţiile infracţionale, factorii de decizie ai ÎI „Tomailî-Argo” au încheiat un contract fictiv de colaborare cu SRL „Mebax-Dublu”, care anterior a investit în construcţia din str. Grenoble 159 aproximativ 2 milioane de euro. Astfel, ultima a obţinut dreptul la 100 de apartamente la un preţ de doar 300 euro m², mai mic decât cel contractat cu colaboratorii SIS, cărora le aparţine terenul de sub construcţii şi care au avut facilităţi la contractarea construirii spaţiului locativ.

Conform datelor de la CADASTRU, pe str. Grenoble 159, proprietarul terenului de 1 ha este SIS, iar cele 5 construcţii având gradul de finalizare de 5 % sunt înscrise pe numele ÎI „Tomailî-Argo”. Am încercat să vedem ce legătură este între firma lui Ivan Tomailî şi SRL „Mebax-Dublu”, cu care a încheiat un contract fictiv, prin care ultima urmează să intre în proprietatea a 100 de apartamente.

100 de apartamente pentru offshore-ul din Cipru

Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că fondator unic la „Mebax-Dublu” este „Leiria-Tur” SRL, o companie specializată în turism şi comerţul cu amănuntul al cartofilor. Iar acţionarul majoritar, care deţine cota de 81,6% în firma „Leiria-Tur”, este o companie offsore din Cipru, Hesperus Investments Limited. Potrivit datelor obţinute de la Registrul companiilor din Cipru, anterior, directorul acesteia a fost Irina Yudina, cu domiciliu în Rusia, iar în prezent, director la Hesperus Investments Limited a fost numită Maria Damianoy, cu domiciliu în Cipru.

Interesant este că unul dintre acţionarii minoritari de la „Leiria-Tur” SRL este o persoană apropiată familiei Tomailî, Veaceslav Baicev, care deţine cota de participare de 2,3 %. Colaborarea dintre Tomailî şi Baicev a început în 2011, atunci când antreprenorul urma să dea în exploatare locuinţele pentru angajaţii SIS, însă din cauză că lucrările au fost stopate şi urma scandalului cu SIS-ul, Tomailî a înscris casa sa de milioane de pe str. Ghidighici 5/11 pe numele lui Veaceslav Baicev.

Tomailî, implicat într-o altă schemă imobiliară

opppaTot în 2008, firma lui Tomailî i-a tras pe sfoară şi pe investitorii complexului locativ din str. Ion Dumeniuc 4 şi 4/1. În acest caz, peste 100 de familii au încheiat contracte de investiţie cu ÎI „Tomailî-Argo” pentru construirea a două blocuri de locuit. Firma de construcţii urma să finalizeze lucrările de construcţie până în iulie 2011, însă antreprenorul nu a dat în exploatare blocurile locative nici până în prezent.

„În septembrie 2012 am găsit pe site-ul Băncii de Economii SA că blocurile locative din str. Prof. Ion Dumeniuc 4 şi 4/1, construite din mijloacele noastre financiare, figurează în lista imobilelor scoase la licitaţie de Bancă. Noi ne-am interesat şi am văzut în documente că la 21 martie 2011 ÎI „Tomailî-Argo” a încheiat un contract cu firma SC Romanţa Plus SRL, prin care i-a înstrăinat cu titlu gratuit blocurile locative. Noi nu am fost informaţi despre asta. A doua zi, la 22 martie 2011, SC Romanţa Plus SRL a încheiat un contrat de ipotecă cu Banca de Economii, prin care gajează blocurile locative în favoarea Băncii. Este foarte dubios faptul că notarul a autentificat contractul de ipotecă atâta timp cât dreptul SC Romanţa Plus SRL asupra blocurilor locative nu fusese înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Acum ne judecăm cu Tomailî, Romanţa SRL şi Banca de Economii. Dosarul este la Curtea de Apel”, ne-au spus avocaţii Andrei Briceac şi Ion Ciumac, care se numără şi ei printre investitorii traşi pe sfoară.

„Ancheta se desfăşoară…”

În 2013, dosarul penal pe numele lui Ivan Tomailî a fost expediat la Procuratura sect. Centru. „Ancheta se desfăşoară. În august 2013 am trimis să se facă expertiza în construcţii cu datele contabile… şi încă nu a fost finalizată. Aşteptăm rezultatele, apoi o să hotărâm ce facem mai departe”, ne-a spus procurorul sect. Centru, Nicolae Geru.

Totodată, managerul de oficiu de la ÎI „Tomailî-Argo” afirmă că s-a ajuns la o înţelegere cu angajaţii SIS, ca Tomailî împreună cu o altă companie de construcţii să reînceapă lucrările în martie curent. ZdG a expediat o scrisoare oficială către SIS, prin care a solicitat mai multe detalii despre firmele care urmează să reînceapă construcţia, dar şi pentru a preciza dacă SIS a încheiat contracte cu SRL „Mebax-Dublu” şi „Alştconstruct”, însă nu a primit niciun răspuns.