Principală  —  Video  —  Anchete   —   Mașinile subevaluate ale inspectorilor de…

Mașinile subevaluate ale inspectorilor de integritate

„Declară valoarea reală a bunurilor!”, îndemna Autoritatea Națională de Integritate, în octombrie 2020, într-un spot video despre fenomenul declarării bunurilor, în special a automobilelor, deținute de către unii funcționari la prețuri derizorii. Ziarul de Gardă a constatat însă că chiar inspectorii de integritate din cadrul acestei instituții, cei care verifică declaraţiile de avere ale tuturor funcţionarilor, indică în declarații automobile care ar avea o valoare de 5 sau 10 mii de lei sau că le-ar fi primit în folosință de la părinți. Totodată, unii inspectori declară locuințe cu valoarea de zero lei.

Unii inspectori de integritate își justifică aceste eschivări  făcând trimitere la prevederile legii fiscale, care stipulează includerea în declarații a valorii bunurilor din actele de achiziție, alții mint în privința identității lor sau se ascund în spatele serviciului de presă al instituției. Experții în domeniu susțin, însă, că integritatea inspectorilor ar trebui să fie în afara oricăror suspiciuni, iar statul ar trebui să modifice cadrul legal sau să propună soluții care ar încuraja populația să declare valoarea reală a bunurilor.


Autoritatea Națională de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este singura instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor. În prezent, în cadrul Autorității activează 20 de inspectori de integritate, 18 dintre ei declarând bunuri mobile și imobile la prețuri derizorii, automobile de zero lei sau că ar locui în casele părinților sau ale rudelor. Declarațiile de avere ale acestora sunt depuse la aproape cinci luni după ce ANI a promovat în spațiul public un spot video prin care îndemna funcționarii să nu mai indice în declarațiile de avere și interese personale mașini de 10 mii de lei sau alte bunuri subevaluate – „Ați observat ce preț dau copiii jucăriilor? În schimb, se pare că maturii o fac mai copilărește. ANI te îndeamnă: Declară valoarea reală a bunurilor”.