Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ziua Pământului 2024. Cum poți…

Ziua Pământului 2024. Cum poți celebra această zi și care este istoria acestui eveniment

A 54-a Zi a Pământului este celebrată luni, 22 aprilie. Iată ce este Ziua Pământului și cum a ajuns în atenția publicului.

Fiind cea mai mare mișcare ecologistă din lume și cea mai celebrată ocazie seculară, cu peste 1 miliard de oameni și peste 75.000 de parteneri implicați în fiecare an în aproape 200 de țări, Ziua Pământului a crescut din ce în ce mai mult de-a lungul istoriei sale, scrie BBC.

Tematica din acest an este Plastic vs Planetă

Cantitatea de plastic care ajunge în ape este atât de mare încât, până în 2050, estimările europene arată că oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești.

Noi, oamenii, suntem direct responsabili de asta. În plus, tot noi suntem și cei care avem de suferit. Pentru că bucățile mici de plastic din apele mărilor și oceanelor sunt confundate de pești cu mâncarea, iar apoi, plasticul înghițit de ei, ajunge în farfuriile noastre.

Și, în mod cert, acest lucru nu ne face bine. Comisia Europeană a făcut și un top cu cele mai des aruncate obiecte din plastic pe plaje. Sticlele din plastic, pungile și tacâmurile din plastic de unică folosință se numără prin obiectele cele mai des aruncate de oameni.

Statistic, fiecare om din Uniunea Europeană generează aproximativ 35 de kg de plastic în fiecare an. Din această cantitate, doar 14 kg sunt reciclate.


Istoria Zilei Pământului


Te-ai întrebat vreodată cum a luat naștere Ziua Pământului? Prima Zi a Pământului a avut loc pe 22 aprilie 1970.

Fondatorul Gaylord Nelson, un fost senator american, s-a gândit la idee după ce a fost martor la scurgerea de petrol din 1969 din Santa Barbara, California. Inspirat de vigoarea mișcării studențești anti-război, el a crezut că era esențial ca energia să fie transferată către preocupările legate de poluarea aerului și a apei.

Gândit inițial ca un eveniment de predare în campus, senatorul Nelson l-a înrolat pe activistul de tineret Denis Hayes să ajute la organizarea primei Zile a Pământului în 1970, iar perechea a optat pentru 22 aprilie din cauza locului în care a căzut în anul universitar, asigurându-se că numărul maxim de elevii ar putea participa.

Nelson, Hayes și echipa lor au reușit să răspândească mesajul în toată lumea, inclusiv în mass-media națională, și să promoveze evenimente în SUA. Ocazie a fost un succes masiv, 20 de milioane de americani ieșind în stradă pentru a sărbători prima Zi a Pământului. Ei au demonstrat în sprijinul cauzei, iar grupurile care anterior s-au adunat în jurul problemelor de mediu s-au reunit separat în ziua aceea datorită valorilor lor comune.

Prima Zi a Pământului a contribuit la introducerea protecției mediului pe agenda politică și la schimbarea. În același an, a fost înființată Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite și, la scurt timp, au fost adoptate diverse legislații, inclusiv Legile privind aerul curat, apa curată și speciile pe cale de dispariție.

Abia în 1990, Ziua Pământului a devenit globală, răspândind mesajul la 200 de milioane de oameni din peste 140 de țări. Până în mileniu, a ajuns în peste 180 de țări și a implicat sute de milioane de participanți din întreaga lume. Și, desigur, anul 2020 a marcat cea de-a 50 -a aniversare a Zilei Pământului.

Ziua Pământului din 2016 a fost un an deosebit de special, deoarece a anunțat adoptarea de către Națiunile Unite a Acordului de la Paris. Semnat de 175 de țări, acest tratat internațional a stabilit obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru abordarea urgenței climatice, asigurându-se că cât mai multe națiuni colaborează pentru a reduce emisiile și a preveni încălzirea globală.

Ca zi de acțiune, Ziua Pământului își propune să promoveze ecologismul prin implicare, activism, educație, schimbări de politică și protest pașnic. S-a concentrat pe diverse teme de-a lungul anilor, cum ar fi schimbările climatice, copacii, apa curată și un mediu sănătos pentru copii, iar mai multe organizații și locuri găzduiesc evenimente care arată importanța îngrijirii pentru mediu.

Această zi vitală îi învață pe oameni despre consecințele comportamentului lor asupra locurilor și ecosistemelor în care trăiesc. Și nu este vorba doar de efectele dăunătoare asupra mediului în sine, ci și de impactul asupra sănătății oamenilor, accesului la hrană și apă, siguranța și mijloacele de trai. Pentru a se implica, oamenii aleg să facă schimbări conștiincioase, cum ar fi reciclarea mai mult, utilizarea combustibilului regenerabil și conservarea apei.

Cum să sărbătorim Ziua Pământului

Există o mulțime de activități în care te poți implica pentru a marca această ocazie importantă, nu doar pe tot globul, ci chiar și în spațiu! Site-ul web de Ziua Pământului permite oamenilor din întreaga lume să găsească și să partajeze evenimente concepute pentru a sărbători ziua, de la prezentări și proiecții de filme până la eforturi de conservare. Aceasta înseamnă că pasionații de Ziua Pământului se pot alătura evenimentelor locale sau de pe cealaltă parte a planetei! Și NASA găzduiește adesea un eveniment de la Stația Spațială Internațională, de exemplu transmiterea în direct a imaginii pământului nostru frumos pentru ca toți să o vadă.

O altă modalitate excelentă de a sărbători Ziua Pământului este să înveți despre ceea ce acțiunile tale fac asupra mediului și de ce menținerea ecosistemelor pământului este vitală pentru supraviețuirea noastră. Există o multitudine de resurse online – articole, chestionare, documentare și multe altele – care ne ajută pe toți să aflăm mai multe despre prețioasa noastră planetă și despre rolul pe care îl putem juca în protejarea ei.

Dacă vă simțiți în stare, de ce să nu donați bani prin intermediul site-ului oficial al Zilei Pământului sau unei alte organizații de caritate pentru mediu, cum ar fi Greenpeace, Rainforest Alliance sau Union of Concerned Scientists? Sprijinul va ajuta la o întreagă gamă de campanii și proiecte, inclusiv forțarea guvernelor și a întreprinderilor către politici mai ecologice, prevenirea practicilor dăunătoare precum defrișarea și exploatarea combustibililor fosili și protejarea acelor comunități cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice. De asemenea, puteți face voluntariat pentru grupurile de mediu locale și puteți face cu adevărat o diferență în locul în care locuiți.

Mai presus de toate, această ocazie nu ar trebui să fie doar despre o zi, ci mai degrabă un obicei obișnuit! Chiar și cele mai simple schimbări aduse stilului nostru de viață pot face o diferență reală. Treceți la utilizarea unui motor de căutare ecologic, cumpărați fructe și legume de la magazin care nu sunt ambalate în plastic și puneți un jumper suplimentar în loc să porniți încălzirea.

Ministerul Mediului al R. Moldova, de ziua Pământului

„Într-o lume în care resursele naturale sunt tot mai limitate, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să acționeze în mod responsabil și să adopte practici sustenabile în viața de zi cu zi. Reducerea consumului de resurse, reciclarea deșeurilor, protejarea biodiversității și lupta împotriva poluării sunt doar câteva aspecte la care putem contribui pentru a proteja mediul înconjurător”, se arată în comunicatul ministerului.

Iată câteva sugestii pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător:

✅ Optați pentru energia regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană și hidroenergia, pentru a reduce poluarea și dependența de combustibilii fosili;

✅ Alegeți produse cultivate organic, fără pesticide și îngrășăminte chimice, pentru a proteja solul și apa;

✅ Reciclați și reutilizați materialele pentru a reduce deșeurile și a conserva resursele naturale;

✅ Utilizați transportul durabil, ca transportul public sau bicicleta, pentru a reduce emisiile de carbon;

✅ Protejați și restaurați habitatelor naturale pentru a conserva biodiversitatea;

✅ Consumați responsabil, alegând produse durabile și reducând consumul excesiv;

✅ Susțineți acțiunile de împădurire și de ecologizare a teritoriilor;

✅ Semnalați problemele legate de mediu atunci când le întâlniți.