Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky i-a acordat postum soldatului…

Zelensky i-a acordat postum soldatului moldovean care a fost executat titlul de Erou al Ucrainei

Sursa Foto: www.president.gov.ua

Volodymyr Zelensky s-a întâlnit ieri, 14 martie, cu soldații armatei ucrainene, care au luptat până acum în război. Acesta a înmânat înalte premii de stat militarilor, dar și rudelor soldaților decedați. Printre acestea se numără și mama lui Alexandr Mațievschi, soldatul moldovean care a fost executat după ce a strigat „Slava Ucrainei”.

Zelensky a înmânat Ordinul Steaua de Aur mamei soldatului Alexandr Mațievschi, căruia i s-a acordat postum titlul de Erou al Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat printr-un comunicat de presă de către Președinția Ucrainei.

Sursa Foto: www.president.gov.ua

Direcția regională de apărare teritorială „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei scrie că Mațievskii s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău. În 2008, el s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nejin, unde locuia cu mama sa, Paraskovia Mihailovna.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Președinției Ucrainei, Alexandr Mațievskii s-a alăturat voluntar forțelor de apărare teritoriale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Din martie 2022, el a participat la apărarea suveranității și integrității teritoriale a țării vecine, în special în orașul Nijîn, regiunea Cernihiv, și orașul Bahmut, regiunea Donețk. Anul trecut, în noiembrie, pozițiile unității sale au fost atacate de inamic lângă Soledar, în regiunea Donețk. După aceea, Alexandr Mațievschi și frații săi de arme au fost dați dispăruți.

Ultima dată Alexandr și-a sunat mama pe 29 decembrie. Acesta a spus atunci: „Mamă, nu mă voi preda niciodată la captivitate!”. În zilele următoare, telefonul lui Alexandr nu a răspuns, iar pe 7 ianuarie mama a primit mesajul „abonatul este în rețea”.

Ulterior, trupul său a fost recuperat după un schimb de cadavre. Mațievschi a fost identificat de rude, iar pe 14 februarie 2023 acesta a fost petrecut pe ultimul drum.

Recent, în mediul online au apărut niște imagini video de la execuția acestuia de către soldații ruși.

„Pe internet a fost postat un videoclip cu execuția soldatului de către ruși, care arată că Alexandr Mațievschi a dat dovadă de curaj, vitejie și loialitate față de patria sa chiar și atunci când era în captivitate”, se menționează în comunicat.

Ulterior, videoclipul a fost șters.

Autoritățile R. Moldova au venit și ele anterior cu o reacție asupra cazului, exprimându-și „cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii”.

Sursa Foto: www.president.gov.ua