Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre soldatul ucrainean…

VIDEO Detalii despre soldatul ucrainean care a fost executat de ruși după ce a spus „Glorie Ucrainei”. Autoritățile de la Kiev au deschis o anchetă penală

Sursa foto: Unian

Timofii Șadura, soldatul ucrainean care a fost executat de militari ruși după ce a rostit celebra sintagmă „Glorie Ucrainei”, făcea parte din Brigada Mecanizată Separată și fusese dat în căutare de armata ucraineană pe 3 februarie 2023, după mai multe lupte în apropiere de orașul Bahmut.

Reprezentanții Brigăzii 30 Mecanizate au venit marți, 7 martie, cu precizări după ce pe rețelele de socializare a apărut un video în care se vede un bărbat aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braț, care stă în picioare și fumează o țigară într-o zonă împădurită. Bărbatul este executat de forțele ruse după ce spune „Glorie Ucrainei”.

„Timofii Șadura a fost dat dispărut pe 3 februarie 2023 după lupte în apropierea orașului Bahmut. În prezent, trupul militarului nostru se află pe teritoriul ocupat temporar. Confirmarea finală a identității sale va fi stabilită după ce trupul va fi returnat și se vor efectua examinările relevante. Comandamentul Brigăzii 30 Mecanizate Separate și camarazii de arme ai eroului își exprimă sincerele condoleanțe familiei și prietenilor săi. Răzbunarea va fi inevitabilă. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!”, se arată în mesajul postat de reprezentanții Brigăzii pe Facebook.

Atenție! Imagini cu impact emoțional puternic!

Cu referire la acest caz, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „îi vom găsi pe criminali”.

„Astăzi (n.red. 6 martie 2023), a apărut o înregistrare video în care ocupanții ucid cu brutalitate un luptător care le-a spus ferm în față: „Glorie Ucrainei!”. Vreau să răspundem cu toții la cuvintele sale, în unitate: Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei! Îi vom găsi pe criminali. Datorită unității noastre, datorită determinării noastre, datorită faptului că prețuim întreaga Ucraină și fiecare ucrainean, știm exact rezultatul acestui război. Îl știm încă din primele zile ale războiului. În Ucraina, vom auzi mereu: „Glorie Ucrainei!”. Și milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: „Glorie eroilor!”. Întotdeauna va fi așa (…)”, a spus Zelenski.

Andrii Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a afirmat că executarea soldatului ucrainean este o altă „crimă de război” comisă de armata rusă în Ucraina.

„Acesta este un element al unei politici metodice de teroare, care este accentuată de propaganda Kremlinului cu miturile sale despre „naziști”. Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război. Nimeni nu se va eschiva de la justiție. Îi vom găsi pe toți”, a spus el pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă penală

La rândul său, Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, anunță că pe acest caz a fost deschisă o anchetă penală pentru „încălcarea legilor și obiceiurilor de război”.

„A fost înregistrată o procedură penală în temeiul articolului 438, pct. 2 din Codul penal, încălcarea legilor și obiceiurilor de război. Chiar și războiul are legile sale. Există norme de drept internațional pe care regimul criminal rusesc le neglijează în mod sistematic. Dar, în cele din urmă, crima este urmată de pedeapsă. Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a declarat Andrii Kostin.

Autoritățile ucrainene susțin că există dovezi pentru „mii de crime de război” comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Kremlinul a negat în mod repetat că forțele sale au comis atrocități sau au atacat civilii din Ucraina.