Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Acuzații și tensiuni: scandalul…

VIDEO Acuzații și tensiuni: scandalul legat de trecerea bisericii de la Camencea la Mitropolia Basarabiei continuă

Colaj ZdG

Câteva zeci de oameni, printre care săteni, preoți de la Mitropolia Moldovei, dar și de la cea a Basarabiei, s-au adunat vineri, 8 martie, de dimineață, în fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Camencea, raionul Orhei, după ce preotul paroh al lăcașului sfânt a anunțat trecerea la Mitropolia Basarabiei. Cei adunați au discutat despre acțiunile care ar trebui luate în vederea rezolvării conflictului, însă, în final, dialogul nu a dus la vreun rezultat.

La eveniment a fost prezent și protopopul de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață, cel care a și organizat adunarea. De cealaltă parte, părintele Andrei Popa a lipsit de la întrevedere. Totuși, au fost prezenți alți preoți ai Mitropoliei Basarabiei.


Adunarea, care a durat mai bine de două ore, nu a trecut fără schimb de replici și acuzații între reprezentanții Mitropoliei Moldovei și a cei ai Mitropoliei Basarabiei.

Ion Marian, preot în satul Ratuș, raionul Criuleni: Părintele Iulian, care primește bani de la Moscova. Aveți cardul din Moscova?

Iulian Rață, protopop de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei: Nu am card și nu primesc de la nimeni taxe străine ca dumneavoastră. Da mata ai card de la români?

Iulian Rață: Da, eu mărturisesc că am, dar tu minți.

Totuși, potrivit lui Ion Marian, spre final cei prezenți au „înțeles că pacea și dragostea e mai bună de mii de ori decât dreptatea”.

„Le mulțumim organizatorilor, pentru că, tocmai astăzi, toți am avut vecernie și de voie, de nevoie trebuia să plecăm”, a scris acesta pe Facebook.

Sursa foto: Ion Marian/Facebook

Conflictul de la Camencea, raionul Orhei, a început după ce duminică, 3 martie, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sat, Andrei Popa, a anunțat trecerea la Mitropolia Basarabiei. Ulterior, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei au fost filmați cum merg prin localitate și discută cu sătenii, spunându-le că acest fapt nu ar fi canonic și că preotul Andrei Popa a fost oprit de la a oficia cele sfinte de către Mitropolia Moldovei. 

Grupul a fost condus de protopopul de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață, care le-a spus unor săteni că Mitropolia Basarabiei este o structură nerecunoscută, precum regiunea transnistreană a R. Moldova.