Principală  —  Ştiri  —  Social   —   USM și UTM ar putea…

USM și UTM ar putea deveni o singură universitate. Ministrul Educației: „Inițiativa vine din partea rectorilor”

Colaj ZdG

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) ar putea fuziona, formând o singură instituție de învățământ. Rectorii celor două instituții au discutat subiectul marți, 30 aprilie, cu autoritățile. O decizia în acest sens nu ar urma să fie anunțată înainte de începutul anului 2025, a precizat ministrul Educației Dan Perciun în cadrul unei emisiuni la TV8.

„Inițiativa vine din partea rectorilor. De regulă, aceste inițiative veneau din partea ministerului sau Guvernului”, a sublinat Dan Perciun.

Conform oficialului, nu există deocamdată un concept al fuziunii, subiectul urmând să mai fie discutat în cadrul celor două universități.

„Este o discuție incipientă, la această etapă. Rectorii urmează să aibă discuții mai aprofundate cu colectivele din fiecare universitate. Sunt două cele mai mari universități pe care le avem, respectiv va fi o discuție care va dura și va fi necesară o susținere din partea majorității celor care sunt astăzi în aceste universități.

Deși nu există încă un concept, am putea vorbi despre crearea unei noi universități. Sunt multe orașe care au universități cu denumirea orașului. Universitatea din Chișinău ar putea fi o nouă structură care să înglobeze aceste două universități sau și altele.

Avantajele țin de creșterea competitivității acestora, în special în plan regional, în spațiul românesc. Cred că ar deveni una dintre cele mai mari universități. Anumite elementele de eficiență care ar putea fi valorificate. O mai mare atractivitate pentru absolvenții claselor a 12-a și alte posibilități de cercetare.

O eventuală fuziune ar asigura existența unei universități comprehensive, cu un spectru foarte larg de specialități”, a explicat Ministrul Educației.

Perciun a menționat că, dacă în 2013-2014, erau 78 de mii de studenți la ciclul de licență, în prezent sunt circa 42 de mii.

În iulie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.

Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fuzionat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare.