Principală  —  IMPORTANTE   —   Un tânăr de 34 de…

Un tânăr de 34 de ani, găsit mort pe malul unui iaz. Învinuitul, afiliat politic, trimis în arest la domiciliu. Mama victimei: „Se va mușamaliza cazul”

Corpul neînsuflețit al lui Serghei Tudos, un bărbat de 34 de ani din satul Hîjdieni, raionul Glodeni, a fost descoperit pe malul unui iaz, la data de 25 august curent. După ce a fost reținut pentru 72 de ore, persoana învinuită de omorul acestuia a fost eliberată din penitenciar și trimisă în arest la domiciliu. 

Mama victimei, Elisaveta Popa, într-o discuție cu ZdG, afirmă că se teme că acest dosar ar putea fi mușamalizat. „Ei sunt oameni mari în sat, oameni de cultură. (…) Mamă-sa spune prin sat că băiatul ei n-o să facă pușcărie. Se va mușamaliza”, crede femeia. Eduard Bîrgan, bărbatul reținut și ulterior învinuit de omorul lui Serghei Tudos, este director interimar la Școala de Arte Hîjdieni, iar în 2019 a fost ales consilier local din partea partidului Democrat din Moldova (PDM) în localitate.

Elisaveta Popa, mama lui Serghei, a povestit pentru ZdG că fiul ei a fost omorât pe 24 august. În acea zi, în jurul orei 15:00, acesta a urcat în mașina lui Eduard Bîrgan și au plecat la pescuit la un iaz din Camenca. Cei doi ar fi fost însoțiți de încă un bărbat, dar și de un minor. Mama tânărului afirmă că Serghei avea și o undiță, care nu a fost de găsit după tragica întâmplare.

Întrebată despre relația dintre Serghei și Eduard, mama victimei a mărturisit că cei doi erau cumetri. Ea a adăugat că „Sergiu era sluga lui Eduard, îl chemau la ei acasă (n.r. la familia Bîrgan), îl puneau la masă să mănânce și să bea, iar apoi îl obligau să lucreze”.

Bîrgan e acasă, iar copilul meu în mormânt. Mama lui spune prin sat că băiatul ei n-o să facă pușcărie, că nu-i vinovat. Cum nu-i vinovat? A bătut în puișorul meu ca într-o minge de fotbal. Ei au bani, sunt oameni de cultură, oameni văzuți în sat. Bîrgan e în partid cu Chicu acum. (…) Eu nu am posibilitățile lor, toți banii pe care îi aveam, i-am dat pentru înmormântări. Vreau să se facă dreptate și la oamenii simpli”, a declarat Elisaveta Popa pentru ZdG.

Eduard Bîrgan este director interimar la Școala de Arte Hîjdieni, iar în 2019 a fost ales consilier local din partea partidului Democrat din Moldova (PDM) în localitate. Între timp, susțin oameni din localitate, acesta ar fi aderat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu. Numele lui Bîrgan este adesea vizat în postările publice ale PDCM din Glodeni, atunci când formațiunea are întâlniri electorale în zonă. 

ZdG a scris anterior că, în ultimul an, mai mulți primari, inclusiv președintele raionului Glodeni, aleși în 2019 pe listele PDM au aderat la PDCM. 

Decizia de a-l elibera pe Bîrgan din arest a fost luată de judecătorul Vasile Nogai, judecător la Judecătoria Drochia, sediul Glodeni. Acesta a dispus instituirea măsurii de arest la domiciliu în privința învinuitului. 

„Este un demers, este un material secret și este secret în încheiere și în mandat. Omul are prezumția nevinovăției până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Noi ne-am învățat să facem justiție pe Internet, pe Facebook și la televizor. Persoana a fost luată din sala de judecată, sub control judiciar cu brățară, este aceeași măsură de privarea libertății. (…) Dacă am dispus această măsură, înseamnă că există temei. Urmează ca organul de anchetă să stabilească toate circumstanțele. La momentul de față există foarte multe neclarități în acest caz, este un cerc vicios”, a declarat Vasile Nogai.

Ion Crișciuc, procurorul care conduce și exercită urmărirea penală pe acest dosar, a confirmat pentru ZdG statutul de invinuit al lui Eduard Bîrgan. Procurorul a declarat că nu este de acord cu măsura de arest la domiciliu, pe care a contestat-o la Curtea de Apel Bălți. De asemenea, acesta a menționat că recursul depus va fi examinat pe 11 septembrie. 

ZdG a încercat să discute cu Eduard Bîrgan, dar acesta are telefonul mobil deconectat.

Avocatul care îi reprezintă interesele lui Eduard Bîrgan, Ion Cazacu, nu este la prima interacțiune cu inculpatul. 

Datele publice arată că, în anul 2021, Eduard Bîrgan, deținând funcția de director interimar la Școala de Arte Hîjdieni, a fost acuzat că ar fi înfăptuit o infracțiune continuă ce ține de confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficial false. După ce Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, l-a declarat vinovat și l-a sancționat cu o amendă de 30 de mii de lei, avocatul lui Bîrgan a contestat decizia la Curtea de Apel Bălți. În urma procesului, instanța de la Bălți a clasat dosarul pe motivul expirării termenului de prescripție.

Ion Cazacu a fost judecător în dosarul lui Eduard Bîrgan din 2021.

„La noi se crează impresia că arest la domiciliu e ceva ușor. (…) Eu contribui la stabilirea adevărului, să nu-i fie încălcate drepturile. Dumnealui recunoaște ce recunoaște, dar nici sub un aspect nu a dorit. Ei erau prieteni.

Dați să o luăm de la început, eu sunt avocat din oficiu, de la stat, eu nu sunt avocat angajat, însă asta nu schimbă situația. Eu nu am dreptul să dau declarații despre învinuit în cazul dat, nici etic, nici deontologic, nici moral. El recunoaște într-un fel ceea ce… Într-un fel recunoaște ceva. Acolo e incertitudine totală. Acolo sunt numite mai multe expertize, stabilirea cercului de persoane care au fost în jur, declarațiile tuturor. Unii spun mai puțin adevărul sau minciuni. Acolo a fost o lovitură mai specială. Inculpatul este muzician, acordeonist”, a declarat avocatul învinuitului, Ion Cazacu.

„Dosarul a fost încetat în legătură cu prescripția. Când l-am văzut, l-am recunoscut deodată. Acolo s-au numit niște salarii, surplusuri de salarii. Când l-am văzut mi-a zis că el știe că eu sunt și că dorește să-i apăr interesele. Mi-a depus cerere, a semnat contractul ca eu să particip. Legal asta nu împiedică sub nicio formă. Nu are legătură cazul dat cu cel din 2021. Eu mi-am făcut meseria. Aici îmi fac meseria de avocat”, a adăugat Ion Cazacu, referindu-se la dosarul din 2021, când Bîrgan a fost judecat pentru o infracțiune continuă ce ține de confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficial false, iar el era judecător.