Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE adoptă o creștere de…

UE adoptă o creștere de 150 de miliarde de euro pentru achizițiile comune în domeniul securității și apărării. R. Moldova va putea participa la achiziții

Sursa foto: presedinte.md
Imagine simbol. Sursa: presedinte.md

Uniunea Europeană a aprobat uriașul program de înarmare al țărilor membre și partenere (inclusiv Ucraina și UK). În valoare totală de 150 de miliarde de euro, acesta acordă credite pe termene de până la 45 de ani, cu 10 ani perioadă de grație, pentru achiziția de armament și investiții în infrastructura militară, potrivit Biziday.

Consiliul European anunță ultima aprobare, marți, 27 mai, pentru crearea fondului UE pentru Acțiune de Securitate pentru Europa (denumit SAFE), în valoare de 150 de miliarde de euro. Schema de finanțare va intra în vigoare imediat, iar R. Moldova, Ucraina, Marea Britanie, țările candidate la aderarea și partenere vor fi tratate în aceleași condiții ca și statele membre. Nu numai că vor putea participa la achiziții comune, dar va fi posibil și să cumpere armament de la propriile industrii de apărare.

Sub presiunea unui posibil atac rusesc în următorii ani, și pe fondul îndoielilor legate de angajamentele de securitate ale SUA față de continent, țările UE au luat decizia într-un timp record, Ungaria fiind singura care s-a abținut de la un vot pozitiv.

Schema prevede acordarea de credite contractate de UE, la dobânzi foarte mici, către țările membre, pe termene foarte lungi, de până la 45 de ani, și cu o perioadă de rambursare care începe după zece ani.

„Cu cât investim mai mult în securitatea noastră, cu atât îi descurajăm mai mult pe cei care ne doresc răul”, a declarat reprezentantul Poloniei, țară care deține în prezent președinția rotativă a UE.

Inițiativa UE urmărește să elimine barierele naționale prin finanțarea de proiecte comune între țările UE și își propune să stimuleze industria de apărare a continentului. Pentru ca un proiect să fie eligibil pentru finanțare SAFE, 65% din valoarea sa trebuie să provină de la companii cu sediul în UE, în Spațiul Economic European extins (SEE) sau în Ucraina.