Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina devine al treilea cel…

Ucraina devine al treilea cel mai mare importator de arme din lume în 2022

Anul trecut Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme în lume (după Qatar și India). Pentru comparație, în clasamentul importatorilor de arme în perioada 2018-2022, țara s-a clasat pe locul al 14-lea, scrie hromadske.

Acest lucru este precizat în raportul Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Potrivit studiului, din anul 1991 și până în 2021, Ucraina a importat doar câteva tipuri de armă.

Anul trecut, însă, a urcat pe locul trei în clasamentul mondial datorită asistenței militare din partea Statelor Unite și a multor țări europene.

Conform datelor SIPRI, pe o perioadă de cinci ani, Ucraina a reprezentat doar 2,0% din importurile mondiale de arme.

„Din cauza temerilor că furnizarea de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune ar putea duce la o escaladare suplimentară a războiului în Ucraina, țările NATO au respins cererile Ucrainei pentru acestea în anul 2022”, a declarat Peter D. Weseman, cercetător senior pentru programul SIPRI.

Totodată, acesta a accentuat faptul că țările NATO au furnizat astfel de arme altor state implicate în conflict, în special în Orientul Apropiat și Asia de Sud. 

Dar alte țări?

Per total, importurile de arme majore de către statele europene au crescut cu 47% între 2013-17 și 2018-22, în timp ce nivelul global al transferurilor internaționale de arme a scăzut cu 5,1%.

Cel mai mult, nivelul transferurilor internaționale de arme a scăzut în Africa – cu 40% și a crescut doar în Europa – cu 47%, deși o creștere bruscă a achizițiilor de arme se remarcă în state separate și pe alte continente, unde continuă sau există amenințarea unor conflicte militare.

Importurile de arme au scăzut în Africa (cu 40%), SUA (cu 21%), Asia și Oceania (cu 7,5%) și Orientul Apropiat (cu 8,8%). În același timp, a crescut procentul importurilor în Asia de Est și unele state din alte regiuni.

Ponderea Statelor Unite în exporturile mondiale de arme a crescut de la 33% la 40%, în timp ce ponderea Rusiei a scăzut de la 22% la 16%.