Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Tinerii vor primi o mie…

Tinerii vor primi o mie de lei pentru a-și cumpăra cărți, bilete la teatru sau festivaluri. Programul național „Voucher Cultural”, lansat oficial

imagine simbol

Tinerii vor beneficia de voucher cultural în suma de o mie de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din R. Moldova. Inițiativa a fost lansată oficial joi, 17 noiembrie.

Potrivit autorilor proiectului, programul național „Voucher Cultural” urmărește „să-i încurajeze pe tineri să participe la activitățile culturale, dar și să revitalizeze financiar scena culturală, după pandemie, și stresul provocat de războiul din vecinătate”.

Beneficiarii pot folosi voucherul, până la atingerea vârstei de 19 ani, pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire.

Voucherul cultural va fi disponibil  în contul tânărului/tenerei care a împlinit 18 ani, pe platforma www.mpay.gov.md.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat faptul că voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură.

„Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă”, a mai subliniat ministrul.

Pentru a putea utiliza voucherul, tinerii urmează să își obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange), iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit.

„Este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie. Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay”, a menționat viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Conform reprezentanților Ministerului Culturii, programul național „Voucher Cultural” plasează R. Moldova în rândul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania.

Publicitate
Publicitate