Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a aprobat un proiect…

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se urmărește facilitarea accesului tinerilor la serviciile culturale. Tinerii vor primi vouchere culturale pentru a merge la teatru, expoziții și concerte – DOC

Imagine-simbol

Cabinetul de miniștri a aprobat luni, 25 iulie, un proiect de lege prin care se urmărește facilitarea accesului tinerilor la serviciile culturale și eficientizarea managementului instituțiilor culturale prin implementarea Programului național „voucher cultural”. Astfel, la împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii vor primi o sumă de 1.000 de lei în contul lor guvernamental, pe care o vor putea folosi pentru a merge la concerte, teatre, muzee.

Necesitatea elaborării proiectului, conform Ministerului Culturii (MC), a fost identificată în procesul de examinare a tendințelor de integrare a tinerilor în viața culturală și de susținere a instituțiilor culturale.

Conform datelor BNS, indicele consumului cultural în perioada 2015-2020 a scăzut cu 20,1%. În teatre numărul de spectatori s-a redus de la 433 mii în anul 2016 până la 346 mii în 2019, în biblioteci numărul vizitatorilor activi a scăzut de la 16139,1 mii în 2015 până la 13294,5 mii în 2019, în muzee numărul de vizitatori a scăzut de la 1,0 mil. în 2015 până la 0,8 mil. în 2019.

„Ca urmare a examinării practicii internaționale în privința politicilor culturale naționale, s-a constatat că R. Moldova este una dintre puținele țări, raportând la practica țărilor europene, care nu are un plan național de susținere și încurajare a participării copiilor și a tineretului la activități culturale și manifestări artistice. Din experiența anterioară de implementare a politicilor culturale pentru tineri, s-a dovedit insuficiența măsurilor întreprinse pentru stimularea implicării în activități culturale a copiilor și a tinerilor, ceea ce a determinat reducerea abilităților educaționale și stagnarea progresului intelectual al acestora”, se arată în document.

Totodată, proiectul actului normativ urmărește și introducerea noțiunii „casă de cultură” în Legea culturii. În R. Moldova activează peste 1 200 de case de cultură, iar activitatea acestora este reglementată doar de Ordinul Ministerului Culturii nr. 121 din 13 aprilie 2006 cu privire la aprobarea Regulamentului-tip de activitate a Casei de Cultură. Conform MC, în nici un alt act normativ nu se regăsește noțiunea „casă de cultură” decât în ordinul Ministerului Culturii menționat, care nu mai este actual și nu se potrivește cadrului juridic actual.

Asemenea practici de încurajare a tinerilor de a participa la activități culturale și manifestații artistice sunt întâlnite în România, Spania, Franța, Slovacia, Italia. În țara noastră proiectul ar urma să intre în vigoare, începând cu anul 2023.

Nota informativă prevede sursa de finanțare pentru anul 2022, și anume în bugetul Ministerului Culturii pentru anul 2022 sunt prevăzute alocații bugetare în volum 10.000,00 mii lei pentru implementarea prevederilor proiectului de modificare a legii.